Храм 18 століття, знищенний комуністами, відтворили у доповненій реальності на Харківщині

16:49, 01.03.2021
Храм 18 століття, знищенний комуністами, відтворили у доповненій реальності на Харківщині

Дерев'яну церкву у 1761 році в селі Артемівка побудував Яким Погребняк

У м. Мерефа на Харківщині у доповненій реальності відтворили дерев'яну церкву 18 століття.
 

Це частина проекту, підтриманого Українським культурним фондом, про п’ять дерев’яних шедеврів сакральної архітектури Лівобережної України, повідомляє Suspilne.media.

 

Відтворену у доповненій реальності Введенську церкву, знищену радянською владою у 30-х роках ХХ століття, 26 лютого презентував видавець та автор книги "Знищені шедеври української дерев’яної сакральної архітектури" Олександр Савчук.

 

Дерев'яну церкву у 1761 році в селі Артемівка побудував Яким Погребняк. Зараз це мікрорайон міста Мерефа в Харківському районі області.

 

"Ця видатна пам'ятка є представницею так званої лиманської школи архітектури — за містечком Лиман на Зміївщині. Тобто навіть на нашій Слобожанщині існувала певна локальна архітектурна школа", — розповів в ефірі "Українського радіо Харків" Олександр Савчук.

 

"До кожної церкви приєднано QR-код, який за допомогою камери на смартфоні, можна відскакувати. Потім стається магія — і на екрані смартфону з'являться 3D модель", — розповідає координаторка проекту Дарія Лобанова.

 

В рамках проекту автори готують п'ять відеолекцій.

 

"Виходимо не тільки на питання про архітектуру, а її роль в житті, в урбаністичному просторі, як зараз будувати церкви в містах", — розповів Олександр Савчук.

 

Як повідомляла УМ, на згарищі старої лікарні у Чернігівщині знайшли старовинні ікони