Героїзація учасників Майдану: суд зобов'язав МОН переглянути підручники з історії за позовом Портнова

15:16, 26.01.2021
Героїзація учасників Майдану: суд зобов'язав МОН переглянути підручники з історії за позовом Портнова

За словами ексчиновника, у підручниках історія з 2013 року викладається однобічно та з вигадуванням фактів

Суд зобов'язав Міністерство освіти та науки переглянути підручники з історії України щодо висвітлення подій Революції Гідності. Задовільнили позов заступника керівника адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє пресслужба окружного адмінсуду Києва

 

Портнов звернувся до МОН з вимогою переглянути вісім підручників для 5-11 класів з історії України, які надрукували у 2018 та 2019 роках. Також він вимагав переглянути інші посібники та навчальні програми, які стосувалися опису подій 2013-2014 років.

 

Але, як йдеться у рішенні суду, Міносвіти відхилило вимогу Портнова і тоді він звернувся до суду.

 

За словами ексчиновника, у підручниках історія з 2013 року викладається однобічно та з вигадуванням фактів, а також містить маніпулювання фактами та ознаки спотворення інформації та подій, що відбувалися у період 2013-2014 років.

 

Також Портнов зазначає, що інформація у підручниках спотворює історичні події та містить інформацію, яка не підтверджена фактами.

 

Приклад з підручнику: "22 січня 2014 року, у День соборності України, снайпери "Беркута" застрелили на вулиці Грушевського п`ятьох активістів Євромайдану" (йдеться у підручнику історії України для 11 класу авторів B.C. Власова та C.B. Кульчицького).

 

Але Портнов вказує, що автори категорично стверджують, що саме правоохоронці вбили п'ятьох людей, хоча у Єдиному державному реєстру судових рішень немає обвинувальних вироків про те, що працівники "Беркуту" визнані винними у вбивстві 22 січня 2014 року активістів Євромайдану.

 

Про які шкільні підручники йдеться:

Історія: Україна і світ: (інтегрований курс, рівень стандарту): підручник для 11 класу (автори – Мар`ян Мудрий, Олена Аркуша, Видавництво "Генеза", 2019).
Історія України. Рівень стандарту: підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти (автори – Г.М. Хлібовська, О.В. Намук, М.Є. Крижановська, І.Б. Гирич, І.О. Бурнейко. Видавництво "Астон", 2019).

Історія України (профільний рівень): підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти (автор – О.О. Мартинюк. Видавництво "Ранок", 2019).
Історія України (рівень стандарту): підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти (автор – О.О. Мартинюк. Видавництво "Ранок", 2019).
Історія України (профільний рівень): підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти (автори – B.C. Власов, C.B. Кульчицький. Видавництво "Літера ЛТД", 2019).

Історія України (рівень стандарту): підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти (не вказано автора та видавництво).
Історія України (рівень стандарту): підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти (автори – Н.М. Сорочинська, О.О. Гісем. Видавництво "Навчальна книга").
Вступ до історії: підручник для 5 класу закладів загальної середньої освіти (автори – І.Я. Щупак, І.О. Піскарьова, О.В. Бурлака. Видавництво "Оріон", 2018).

 

Суд задовольнив позов Портнова та визнав протиправною бездіяльність Міносвіти, коли відомство відмовилося переглянути підручники. Також Міністерство освіти зобов'язали переглянути підручники з історії для 5-11 класів, що вийшли друком у 2018-2019 роках.


Окрім того, МОН має оплатити судові витрати у розмірі 1 681,60 гривень. Рішення суду набере чинності, якщо жодна зі сторін не звернеться з апеляцією.

 

Андрій Портнов - юрист, який працював на команду президента-втікача Януковича. Вважають, що саме він розробляв "диктаторські закони" від 2014 року, спрямовані проти Євромайдану.

 

У лютому ГПУ наказала правоохоронцям і силовикам негайно затримати осіб, причетних до масових вбивств активістів у Києві в період з 18 по 22 лютого. У списку цих осіб був і Портнов. Проте через півроку суд постановив визнати недостовірною інформацію про нібито причетність політика до цієї справи.

 

Після Революції Гідності втік до Росії, а згодом жив у Австрії. Раніше перебував під санкціями ЄС, але його вилучили із санкційного списку, коли він виграв суд "Портнов проти Ради ЄС". Зараз Портнов повернувся до України та постійно влаштовує скандали з журналістами.