Україна прирівнює заперечення Росією Голодомору-геноциду до його організації

16:48, 09.12.2020
Україна прирівнює заперечення Росією Голодомору-геноциду до його організації

У всьому світі 9 грудня вшановують жертв геноцидів.

У всьому світі 9 грудня вшановують жертв геноцидів. МЗС України згадує про два таких на території України – Голодомор 1932 – 1933 років і депортацію кримських татар у 1944 році.

 

Про геноциди проти українського народу МЗС України нагадало у своєму коментарі до Міжнародного дня пам'яті жертв злочину геноцидів.

 

Українське дипломатичне відомство зазначає, що увесь світ бачив неспростовні докази того, що Голодомор і депортація кримських татар були саме геноцидом з боку сталінського режиму.

 

Втім, Міністерство підкреслює, що попри неспростовні докази, встановлені факти, дані свідків й архівні матеріали, Росія досі продовжує заперечувати очевидні факти.

 

У 2015 році Росія включила статтю Рафаеля Лемкiна, основоположника дослідження злочину геноциду, "Радянський геноцид в Українi" до так званого переліку екстремістських матеріалів.

 

"Такі дії російської сторони є показовими, адже співмірним вчиненню злочину може бути лише його заперечення чи виправдання", - наголосило МЗС України.

 

Українські дипломати підкреслюють: продовження агресії проти України свідчить, що відсутність визнання злочинів минулого відкриває шлях до вчинення нових порушень, зокрема злочинів проти людяності.

 

"Україна закликає міжнародне співтовариство до об'єднання зусиль задля запобігання дискримінації людини за будь-якими ознаками та попередження повторення подібних злочинів, зокрема шляхом відновлення та збереження історичної пам'яті", – наголосили в МЗС.

 

Голодомор 1932 – 1933 був найбільшим не лише в Україні, а й у всьому світі штучним голодом, який організувала радянська влада.
 

У такий спосіб Сталін і компанія розраховували придушити український національно-визвольний рух. Внаслідок голоду загинули щонайменше 4 мільйони українців.

 

Депортацію кримських татар Радянський Союз організував через 11 років після цього – у 1944 році в ході Другої світової війни.

 

Тоді кримських татар насильницьким шляхом примусово депортували з їхньої історичної батьківщини Криму. Лише під час депортації в ешелонах потягів за різними підрахунками загинули від 40 до 200 тисяч людей.

 

Як повідомляла УМ, українські організації Канади в рамках кампанії з підвищення обізнаності про Голодомор 1932-33 рр. в Україні створили в липні цього року петицію щодо включення терміну «Holodomor» («Голодомор») у найбільші словники англійської мови, включаючи Мерріам-Вебстер, Оксфорд та Dictionary.com.