Замки Тернопілля потребують масштабної реставрації

18:50, 13.10.2020
Замки Тернопілля потребують масштабної реставрації

Міністр культури Олександр Ткаченко відвідав замки Тернопілля.

Надзвичайно багато цікавих об’єктів – 34 замки та власний Національний парк «Замки Тернопілля» розташовано в одному регіоні України – Тернопільській області. Більшість замків потребують масштабної реставрації.

 

Як інформує «Україна молода», до такого висновку дійшов міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко за підсумками робочої поїздки на Тернопільщину на вихідних.

 

Для міністра цей регіон став «прикладом байдужості держави впродовж багатьох років до історичної спадщини та нехтування туристичним потенціалом великого краю».

 

За його словами, у більшості замків проблеми дуже схожі: окремі елементи у гостро аварійному стані, потрібна негайна ліквідація критичного стану та консерваційні роботи або ж об’єкти незахищені від опадів та вітру, тому з кожним наступним роком на їх відновлення потрібно все більше коштів.

 

Зокрема, пан Ткаченко відзначив, що Теребовлянський замок — найстаріший замок в Тернопільській області, який може стати додатковим туристичним магнітом. Пам’ятка є яскравим претендентом для програми Великої Реставрації. Важливо, що в об’єкта є експозиція, тому це чудовий привід для туриста приїхати сюди. Місце ідеальне для проведення фестивалей, концертів та сучасних заходів, але додатковою проблемою є відсутність інфраструктури довкола. Її також потрібно розбудовувати.

 

Тоді як Костел Пресвятої Трійці в Підгайцях — це не тільки храм чи культова споруда, місце, де підписано угоду про перемир’я між гетьманом Петром Дорошенком та польським князем Яном Собеським. Історична цінність надзвичайно висока, але зараз від забуття пам’ятка просто втрачає свою велич.

 

 

Водночас, Бережанський замок, за словами урядовця, нині від бездіяльності та забуття все впевнено перетворювалось на руїни. Як і сам замок, так і ратуша поруч.

 

"Ми вже знайшли бюджет на негайні реставраційні роботи для ратуші, щоб розв'язати питання цього року. Сподіваюсь, що після мого приїзду керівництво не відмовиться освоювати ці кошти. Часу до кінця року мало, але реставраційні роботи мають початися", – додав міністр культури.

 

Водночас Збаразький замок Олександр Ткаченко назвав прикладом того, чим можуть стати відреставровані місця:

 

"З одного боку, тут збережена історія. А з іншого – це можливість заробляти кошти, адже цей замок – готова туристична атракція. Там проведено реставраційні роботи, відбудовано каземати, які наповнено експозиціями. Палац пристосовано до світського формату та проведення конференцій. До карантину тут регулярно проводилися бізнес-заходи, в тому числі із залученням іноземних туристів. На території активно розбудовується готельно-ресторанна інфраструктура".

 

Урядовець вважає, що успішний досвід Збаразького замку обов’язково потрібно масштабувати й для інших об’єктів області.

 

Як повідомляла «УМ», у Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця» у Батурині вперше презентують повне друковане видання Літопису Самійла Величка на Покрову, 14 жовтня.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Про замки Тернопілля у матеріалі «Від руїн –до візитки».