Анджей Дуда вшанував жертв НКВС у Биківні, фото

22:35, 11.10.2020
Анджей Дуда вшанував жертв НКВС у Биківні, фото

Президент Польщі Анджей Дуда з дружиною під час вшанування польських офіцерів на території Національного заповідника «Биківнянські могили». (Фото з ФБ-стоірнки Анджея Дуди)

Президент Польщі Анджей Дуда прибув до України й одразу після прильоту вшанував пам'ять замордованих НКВС польських в'язнів у Биківні на околиці Києва у неділю пізно ввечері.

 

Про це повідомляє «Україна молода» в ніч на понеділок. 

 

Польська сторона приурочила церемонію вшанування польських офіцерів на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» з нагоди 80-ї річниці Катинського злочину.

 

 

Після Биківні президент Польщі написав у своєму Твіттері українською мовою:

 

«Правда і пам'ять мусять тривати. Сьогодні на Польському воєнному цвинтарі в Биківні вшановую пам'ять замордованих 80 років тому НКВС 3435 польських в’язнів з українського Катинського списку, які загинули за вільну та суверенну Польщу».

 

 

Польські ЗМІ інформують, що під час виступу у Биківні президент Польщі наголосив, що цей рік є знаковим з огляду на кілька річниць, які є важливими для поляків, а також для польсько-українських відносин.

 

«Нинішній рік через це 80-річчя є винятковим, але він є винятковим також завдяки 100-річчю великої перемоги у Варшавській битві в 1920 році спільно з нашими українськими братами, союзниками проти більшовиків», - заявив Анджей Дуда.

 

І підкреслив, що 100 років тому польські й українські солдати (військо УНР) пліч-о-пліч боролися, аби відбити радянську навалу - і їм це вдалося.

 

За його словами, польські історики переконані у тому, що Катинський злочин – розстріл кількох десятків тисяч польських офіцерів – був помстою Йосипа Сталіна за поразку більшовиків під Варшавою в 1920 році.

 

 

Польський лідер звернув увагу, що у Биківні також поховані тисячі українців, яких убив радянський режим, аби "знищити український народ, а тих, хто залишиться, підкорити до статусу рабів".

 

Пан Дуда також указав, що Росія відібрала в України Крим та окупувала частини Луганської і Донецької областей. Він зазначив, що спільним обов’язком є “повернення в Україні та Європі тих кордонів, які повинні тут бути”, що відповідає міжнародному праву та справедливості.

 

 

Зазначимо, що президент Польщі прибув з триденним візитом в Україну в неділю, 11 жовтня. У понеділок, 12 жовтня, Анджей Дуда зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським, прем’єром Денисом Шмигалем і спікером Ради Дмитром Разумковим.

 

Переговори стосуватимуться двосторонніх відносин, євроатлантичних прагнень України, а також безпекових питань в регіоні, у тому числі на Донбасі. Темою переговорів будуть також історичні питання.

 

Третій день візиту Дуди буде присвячений економічним питанням. У присутності президентів Польщі і України в Одесі буде підписано дві угоди. Перша угода стосуватиметься доступу польської державної нафтогазової компанії PGNiG до приватизації в енергетичному та газовому секторах України. Водночас в Одесі буде підписано угоду про співпрацю між портами Одеси та Гданська.

 

Нагадаємо, що візит президента Польщі Анджея Дуди до України планувався ще навесні 2020 року, але цьому завадив карантин. У 2017 році Дуда перебував у Харкові, а в Києві востаннє - у 2016 році.

 

Чотири роки тому Дуда і Порошенко домовилися, що польська та українська сторони продовжать діалог щодо спільних сторінок історії.