У Києві відкрили перший у світі пам'ятник полковнику Армії УНР Петру Болбочану, фото

22:20, 05.10.2020
У Києві відкрили перший у світі пам'ятник полковнику Армії УНР Петру Болбочану, фото

Пам’ятник видатному українському воєначальнику Петру Болбочану, який звільнив Крим і більшу частину України від більшовиків у 1918 році.

Перший у світі пам'ятник легендарному полководцю, полковнику Армії УНР Петру Болбочану відкрили на вулиці Січових стрільців у Києві.

 

Пам’ятник видатному українському воєначальнику, який звільнив Крим і більшу частину України від більшовиків у 1918 році, розташований у сквері імені Петра Болбочана, навпроти кінотеатру "Київська Русь".

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує Український інститут національної пам'яті у понеділок.

 

Скульптуру виготовили за три місяці, автори пам’ятника – Михайло Горловий і Олександр Фурман. За словами керівниці проєкту Оксани Понамарьової, пам’ятник створили на пожертви українців, зокрема зі Швейцарії, Польщі, США та Росії. Кошти зібрали за один місяць.

 

Зауважимо, що пам'ятник полковникові Армії УНР відкрито в межах проєкту “Українська історія в камені”. В межах цього ж проєкту планується спорудження пам'ятників княгині Ользі в Ізмаїлі та герою України Василю Сліпаку в сквері його імені на столичному Подолі.

 

 

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович, який був присутній на церемонії відкриття у неділю, наголосив, що це дуже знаменна подія, адже це перший у світі пам'ятник Петру Болбочану, і відкритий він саме під час святкування століття подій Української революції 1917-1921 років.

 

"Петро Болбочан був вагомою для Києва історичною постаттю. Саме він брав участь у формуванні військових підрозділів, в яких служили кияни під час боротьби за Українську Незалежність. Він був учасником звільнення Києва від більшовиків", - зауважив пан Дробович.

 

Також голова УІНП нагадав, що у 1918 році полковник Петро Болбочан очолював операцію зі звільнення Криму від більшовиків, що дуже символічно, якщо врахувати контекст українсько-російської війни, першим актом якої стала окупація Росією Криму.

 

"101 рік тому Петро Болбочан загинув внаслідок з'ясувань політичних відносин між різними силами в УНР. Багато істориків зазначають, що страта Болбочана була несправедливою і політично вмотивованою. Відповідно, українське суспільство зараз віддає йому належну шану й запам'ятовує урок з минулого: за політичними чварами та партійними міжусобицями не повинні страждати державницькі інтереси", - резюмував Дробович.

 

 

Петро Болбочан (5 жовтня1883 —28 червня1919) —українськийвійськовийдіяч, полковникАрміїУНР, очільникКримськоїопераціїпроти більшовиків з метою встановлення на території півострову української влади та взяття під контроль Чорноморського флоту. З листопада 1918 року по січень 1919 року Болбочан керував Обороною північно-східної України.

 

22 квітня 1918 року війська УНР під командуванням Петра Болбочана прорвали більшовицькі укріплення на Чонгарі і після цього звільнили Кримський півострів. За словами кримського вченого, кандидата історичних наук, лауреата Міжнародного конкурсу імені Єжи Гедройця Сергія Громенка, похід УНР став однією з найефектніших військових перемог Української революції, але не найефективнішою.

 

Як повідомляла "УМ", трагічною була доля Петра Болбочана: 28 червня 1919 року його розстріляли за рішенням слідчої комісії уряду УНР. До висновку, що смертний вирок було винесено полковнику Болбочану безпідставно, дійшли на спеціальному засіданні ще у квітні 1934 року в Празі визначні авторитетні українські правники.