У Києві, Луцьку і Дніпрі відзначать 1075-річчя від початку правління княгині Ольги

17:26, 11.09.2020
У Києві, Луцьку і Дніпрі відзначать 1075-річчя від початку правління княгині Ольги

Княгиню Ольгу вшанують в Україні. (Фото з сайту Національної академії наук України)

Святкування з нагоди 1075-річчя від початку правління княгині Ольги відбудуться у трьох містах України - Києві, Луцьку і Дніпрі у суботу.  

 

Про це інформує "УМ" в п'ятницю.

 

Організатори називають ці заходи масштабним мистецьким проєктом.

 

Дві основні  події можна буде побачити 12 вересня. О 17-й годині проведуть церемонію відкриття пам’ятника в Луцьку в рамках Дня міста, де буде присутній посол Франції в Україні.

 

Того ж дня о 20-й годині можна буде побачити пряму трансляцію з Дніпра балету Євгена Станковича "Княгиня Ольга". У постановці буде задіяно близько 200 артистів. А протягом усього дня на Михайлівській площі у Києві будуть транслювати балет частинами. 

 

"Надзвичайно важкий, складний, але цікавий драматичний твір, дуже незвичайний, сповнений особистістю княгині Ольги, її переживаннями. У балеті незвичайні сценічні рішення, дуже гарні актори, складна музика, дуже багато костюмів, декорацій. Він такий історичний і фантазійний", – розповіла художниця-постановниця балету "Княгиня Ольга" Дніпровського академічного театру опери та балету Дар'я Біла.

 

Через карантинні обмеження організатори попросили не створювати ажіотажу на місці події. На Михайлівській площі не буде масових заходів, а влаштують відеоінсталяцію на великому екрані, яку також можна спостерігати онлайн, не виходячи з дому. 

 

"Цього року, як і минулого, ми почали орієнтуватися на рідню Анни Київської. Якщо минулого року головним героєм нашого фестивалю був Ярослав Мудрий – батько, то нинішнього року ми звернули увагу на прапрабабцю Анни Київської – княгиню Ольгу. І наймасштабніший проєкт останніх років, присвячений княгині Ользі, – це балет Дніпровського академічного театру опери та балету "Княгиня Ольга", – зазначив головний куратор Міжнародного фестивалю мистецтв "Anne de Kyiv Fest" Федір Баландін.

 

Директорка департаменту культури КМДА Діана Попова переконана, що присвячений видатній постаті княгині Ольги фестиваль "Anne de Kyiv Fest" – значна подія в культурному житті столиці.
 
І нагадала, що скульптуру Анни Київської встановлено у столиці на Львівській площі, на її честь названо сквер. Крім того, на шляху князівни, яким вона рухалася до Парижа, в п’ятьох європейських містах їй встановлено пам’ятники. А тепер присвячений Анні Київській монумент з'явиться і в Луцьку.
 

Нагадаємо, VI Міжнародний фестиваль мистецтв "Anne de Kyiv Fest" відбудеться 12 вересня та стартуватиме одночасно в трьох містах: Києві, Луцьку і Дніпрі. Мистецька подія поєднує в собі кілька важливих дат історії України-Руси: 1075-ліття від початку правління в Києві княгині Ольги, День Луцька та День Дніпра.

 

Як відомо, княгиня Ольга почала правити на престолі у Києві після того, як її чоловік - князь Ігор загинув під час повстання племінного союзу древлян у 945 році.

 

Ольга жорстоко придушила розправилася з древлянами. Але згодом прийняла християнство і запровадила першу на Русі податкову реформу, яка унеможливлювала повстання племен через несправедливий збір данини.