Битва під Оршею: у Острозі відкрили пам'ятну дошку на честь перемоги князя Острозького над московитами

09:08, 11.09.2020
Битва під Оршею: у Острозі відкрили пам'ятну дошку на честь перемоги князя Острозького над московитами

В честь річниці з Дня перемоги Князя Костянтина Острозького в Битві під Оршею в 1514 році відкрили пам'ятну дошку. (Фото з сайту Національного університету «Острозька академія»)

Легендарна битва під Оршею, в якій спільне 15-тисячне військо Великого Князівства Литовського під командуванням волинського князя, великого гетьмана литовського Костянтина Острозького розбило 80-тисячне московське військо на чолі з воєводою Іваном Челядніним, відбулася 506 років тому у ці дні.

 

Про це нагадує «Україна молода».

 

В честь річниці з Дня перемоги Князя Костянтина Острозького в Битві під Оршею в 1514 році, арт-кластер Національного університету «Острозька академія» спільно з ГО «Слава князів Острозьких» відкрили пам'ятну дошку. 

 

Дошку розміщено на автентичній стіні XVI-XVIIст. біля дороги якою князь заходив після перемоги, в свою столицю місто Остріг, повідомляють у Острозькій академії. 

 

 

Ця стіна – рештки міської ратуші, що не збереглася до нашого часу. Під час будівництва нового корпусу університету археологи відкопали цю стіну, а працівники академії стіну вписали в новий корпус, як символ правонаступництва найстарішого вищого учбового закладу України.

 

«Сьогодні чергова подія, яку ми відзначаємо вже близько 10 років. 8 вересня 1514 року наш князь Костянтин Іванович Острозький переміг в битві під Оршею московитів з набагато меншим військом набагато більше. Завдяки цьому Європа ще понад 40 років перебувала у захисті від нападів Московської держави. Сьогодні ця стіна та дошка на ній свідчить про те, що наш університет по-особливому шанує та поважає історичні події пов’язані з князями Острозькими. Таким чином, ми маємо свої давні традиції, які постійно досліджуємо, розвиваємо та культивуємо», – розповів  художник-реставратор, мистецтвознавець, краєзнавець, історик Микола Бендюк

 

До слова, всього виготовлено три таких пам’ятних дошки. Першу було розміщено минулоріч у місті Рівне на місці Острозької брами, через яку проїжджав Князь Острозький Костянтин Іванович до свого замку. Нині це місце біля ТРЦ «Злата Плаза». Третю дошку планують розмістити у місті Дубно.

 

Раніше, у пам'ять про битву, 14 жовтня 2014 року Нацбанк представив ювілейну монету з нагоди 500-річчя битви під Оршею.

 

Також в Рівному існує вулиця Оршанської перемоги.Основна битва відбулася 8 вересня 1514 року після того, як московити влітку захопили Смоленськ і вийшли на лівий берег Дніпра неподалік Орші.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

 

У битві під Оршею фактично вирішувалася доля земель сучасних України та Білорусі, які тоді входили до Великого Князівства Литовського та на які почала зазіхати Московська держава.

 

У ніч проти 8 вересня військо Великого Князівства Литовського звело через Дніпро навпроти Орші наплавні мости на бочках і переправилося на лівий берег. Литовська армія складалася з литовських, білоруських, українських, сербських, кримськотатарських, польських, угорських та німецьких загонів. Цим об'єднаним військом командував 54-літній волинський князь Костянтин Острозький.

 

На світанку Челяднін атакував Острозького, намагаючись відрізати його від мостів, однак союзники відбили напад. Костянтин Острозький очолював усі контратаки русько-литовської кінноти й бився як простий вояк. Використовуючи суперечності між московськими воєводами, волинський князь нападав на них порізно, а ті, за свідченнями літописів, із заздрості видавали один одного.

 

Вже опівдні 8 вересня русько-литовські вершники вдаваним відступом завели московську кінноту під залп своїх гармат, а потім її із засідки у прибережному лісі атакував резервний загін. Під натиском важка московська кіннота відступила на багнистий берег річки Кропивни між Оршею та Дубровною і там майже вся була знищена. Втрати московського війська сягали тридцяти тисяч вояків, а Челяднін, восьмеро воєвод, 37 бояр та півтори тисячі дворян потрапили у полон.

 

Перемога під Оршею зробила Костянтина Острозького легендарним полководцем в Європі. Про його військовий талант розповідалося у чотирьох брошурах, виданих латиною та німецькою мовою. Князя з тріумфом зустрічали у Варшаві та Вільнюсі. На честь перемоги під Оршею він побудував у Вільні Свято-Троїцьку та Свято-Миколаївську церкви.