Городницький скарб: на Житомирщині знайшли монети князів Володимира та Святополка

16:49, 28.08.2020
Городницький скарб: на Житомирщині знайшли монети князів Володимира та Святополка

Городницький скарб має національне значення. На монетах викарбовано княжий знак — тризуб у Володимира та двозуб у Святополка.

Справжня сенсаційна знахідка: за звичайних побутових обставин у селі Городниці Житомирської області знайшли стародавні монети князів Володимира Святого та Святополка Ярополковича.

 

Як інформує УМ, про це у своєму Facebook написав науковий співробітник Інституту історії НАН України Олександр Алфьоров у п'ятницю.

 

За його словами, йдеться про скарб національного значення, який він вже назвав Городницьким скарбом. 

 

«Понад 100 років історики не знали подібних знахідок! На срібних монетах, що датуються 1000-1019 рр. зображено Київського князя, а на зворотній стороні княжий знак — тризуб у Володимира та двозуб у Святополка», — зазначив пан Алфьоров.

 

 

У коментарі «Бабелю» історик розповів, що передача монет вже завершилася і наразі вони належать державі. Зараз вирішується питання щодо їхньої подальшої долі, зокрема необхідності реставрації та куди буде передано скарб.

 

Він також розповів, що така знахідка має національне значення, а подібні їй можна порівняти лише зі скарбами, які знаходили в ХІХ столітті.

 

Алфьоров зазначив, що монети випадково знайшов місцевий житель. Згідно із законом, він може претендувати на 20% від вартості скарбу.

 

 

Довідка: 


Князь Володимир Великий, батько Ярослава Мудрого. Правив Київською Руссю у 979-1015 роках. Приніс християнство на територію Русі. Першим почав карбувати монети, на яких вперше вибив власний знак — тризуб, який зараз є гербом України.

 

Святополк Ярополкович - Київський князь у 1015-1019 роках. Згодом програв боротьбу за престол Ярославу Мудрому. Також карбував власні монети, але срібні, із двозубом.
. Вони датовані приблизно 1000-1019 роками.