Кладовище вояків УНР відреставрували у польському Ланьцуті

14:55, 22.08.2020
Кладовище вояків УНР відреставрували у польському Ланьцуті

У Ланьцуті поховано 550 солдат й офіцерів армії УНР

У місті Ланьцут, що на південному сході Польщі урочисто відкрили відновлене кладовище, де поховані вояки УНР.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Укрінформ.

 

Участь у церемонії взяли понад 100 осіб: члени української діаспори, українські дипломати та представники української та польської влади.

 

Посол України в Польщі Андрій Дещиця підкреслив, що вшанування солдатів та офіцерів армії УНР, є обов’язком, оскільки вони боролися за вільну України, Польщу і Європу від більшовизму.

 

"Вони герої України та Польщі і ми повинні про це пам’ятати. Ми також повинні пам’ятати, що наш спільний союз є гарантією безпеки в Європі, безпеки й розвитку наших вітчизн і наших народів”, - підкреслив Дещиця.

 

Він додав, що завдяки полеглим 100 років тому українським солдатам й офіцерам українці і поляки разом зараз “торують шлях добросусідських відносин”.

 

Голова Українського інституту національної пам’яті України Антон Дробович нагадав, що у Ланьцуті поховано 550 солдат й офіцерів армії УНР. Він наголосив, що українці і поляки 100 років тому об’єднали свої зусилля проти більшовиків, розуміючи, що загроза є “катастрофічною”.

 

За його словами, важливо говорити про ці перемоги, які відбулися сторіччя тому, оскільки Росія зараз знову атакує і хоче захопити східну Європу.

 

“Зараз тут відбувається не якась формальна процедура, а урочистість, яка свідчить про те, що ми пам’ятаємо про героїчні вчинки предків”, - наголосив Дробович.

 

Він додав: це також має бути прикладом для сучасних поколінь військовослужбовців і свідченням того, що подвиги предків не є марними і вони не будуть забуті.

 

Священнослужителі УГКЦ та військові православні капелани з України відслужили молебень у пам'ять про загиблих українців. Вони вручили українські церковні нагороди особам, які доклали зусиль до відновлення українського військового кладовища в Ланьцуті. Згодом, українці та поляки поклали вінки до монумента воякам УНР на кладовищі та спільно посадили на цвинтарі калину.

 

Як повідомляла УМ, сквер ім. генерала УНР Марка Безручка відкрили у Варшаві.