Правда про Голодомор: провулок Ґарета Джонса з’явиться у Києві

17:03, 30.07.2020
Правда про Голодомор: провулок Ґарета Джонса з’явиться у Києві

Депутати Київради підтримали ідею вшанування журналіста Ґарета Джонса. (Фото Київради)

Київська міська рада вирішувала вшанувати журналіста Ґарета Джонса, який у своїх публікаціях розповів світу про Голодомор в Україні 1932-1933 рр.

 

На честь правдивого і мужнього репортера перейменують Проєктний провулок в Києві на провулок Ґарета Джонса.

 

Як повідомляє «Україна молода», відповідне рішення Київрада ухвалила на пленарному засіданні у четвер.

 

Даний провулок є одним з нових у столиці. Ідею перейменування підтримали 104 депутати, лише двоє проголосували проти.

 

Ґарет Джонс був західним кореспондентом, який одним з перших почав говорити правду про Голодомор в Україні у 1932-1933 роках.

 

29 березня 1933-го Джонс скликав у Берліні пресконференцію, на якій вперше публічно заявив про катастрофічний голод в Україні. Пресреліз передрукували провідні світові видання, зокрема New York Evening Post та Manchester Guardian.

 

Крім того, депутати перейменували: вулицю Димитрова на честь українського художника Никифора Дровняка (Деснянський район), а площу між вулицями Євгена Сверстюка та Раїси Окіпної назвали ім’ям українського журналіста, правозахисника та дисидента Сергія Набоки (Дніпровський район).

 

Нові назви також отримали два сквери: сквер у Шевченківському районі міста Києва на розі вулиць Зоологічної та Дегтярівської буде мати ім’я "Мюнхенський", а сквер на перехресті вулиці Січових Стрільців та непарної сторони вулиці В’ячеслава Чорновола у Шевченківському районі назвали ім’ям відомого оперного співака Мусліма Магомаєва, повідомляє Київрада. 

 

Як повідомляла «УМ», фільм про Голодомор польської режисерки Агнєшки Голланд «Ціна правди», який у французькому кінопрокаті отримав назву «Тінь Сталіна» очолив найвищі рейтинги у Франції наприкінці червня.

 

Стрічка розповідає історію про валлійського журналіста Гарета Джонса, який приїздив до Радянського Союзу та на власні очі бачив Голодомор.