Євросоюз закликає Росію звільнити дослідника репресій Юрія Дмитрієва

19:31, 24.07.2020
Євросоюз закликає Росію звільнити дослідника репресій Юрія Дмитрієва

На підтримку Юрія Дмитрієва висловилися правозахисники і дослідники в багатьох країнах. (Малюнок Софії Міроєдової)

Засудження в Росії історика, глави карельського відділення правозахисної організації «Меморіал» Юрія Дмитрієва до 3,5 років колонії викликало обурення в керівних органах Європейського союзу.

 

Як повідомляє «Україна молода», відповідну заяву ЄС було оприлюднено у п’ятницю.

 

«Звинувачення, схоже, були викликані його правозахисною діяльністю і його дослідженнями політичних репресій в радянський період, які сприяли виявленню місць масових поховань. Його справа є частиною більшої тенденції арештів і дискредитації правозахисників в Російській Федерації», - йдеться у заяві ЄС.

 

Відтак, Європейський союз «закликає російську владу негайно і беззастережно звільнити пана Дмитрієва з гуманітарних міркувань з урахуванням його віку і стану здоров'я під час пандемії коронавірусу».

 

Водночас, Український інститут національної пам'яті виступив із підтримкою засудженому історику Юрію Дмитрієву і вважає неприпустимим неправосудне й політично мотивоване переслідування.

 

«Він багато років шукав розстрільні поховання та знайшов інформацію про тисячі убитих людей. На цьому тлі є чимало підстав підозрювати сучасну російську владу у намаганні дискредитувати дослідника, сфальшувати історію Сандармоху та представити похованих там жертв розстрілів НКВД жертвами Другої світової війни», - наголошують українські історики.

 

УІНП також закликає пам'ятати, що саме завдяки його титанічній праці стали відомі місця поховання представників багатьох народів, серед іншого й українців, зокрема митців Леся Курбаса, Миколи Куліша, Миколи Зерова, Марка Вороного, Валер'яна Підмогильного, професорів-істориків Олександра Бадан-Яворенка, Сергія Грушевського, Володимира Чехівського, письменника та міністра освіти УНР Антіна Крушельницького.

 

Фахівці наголошують, що справжньою причиною переслідування історика та правозахисника можуть бути його викривальні дослідження сталінських репресій та збереження історичної пам'яті про злочини радянського тоталітаризму.

 

Відомі правозахисні організації як Human Right Watch та товариство Міжнародний Меморіал вже висловили свої оцінки суду над Дмитрієвим та сумніви щодо правосудності вироку.

 

"Ваша честь, я вважаю, що ось ця справа, яку ми вже довго-довго, три з половиною роки, розбираємо і розглядаємо — вона спеціально створена для того, щоб зганьбити і моє чесне ім'я, і водночас кинути тінь на ті могили і цвинтарі жертв сталінських репресій, які мені вдалося відкрити і до яких зараз сходяться люди", — заявив у своєму останньому слові на суді сам Юрій Дмитрієв.

 

Як повідомляла «УМ», 22 липня міський суд Петрозаводська в російській Карелії засудив Дмитрієва до трьох з половиною років колонії. Міністр МЗС України Дмитро Кулеба назвав цей процес "війною з правдою російської історії".