Історик Юрій Дмитрієв засуджений у Карелії до 3,5 років колонії

20:07, 22.07.2020
Історик Юрій Дмитрієв засуджений у Карелії до 3,5 років колонії

Історик, очільник карельського відділу «Меморіалу» Юрій Дмитрієв визнаний політв'язнем. (Фото Новой газети)

Дослідник сталінських репресій, глава карельського відділення правозахисного центру «Меморіал», історик Юрій Дмитрієв засуджений до 3 років і 6 місяців колонії нібито за сексуальні домагання у середу.

 

Пан Дмитрієв широко відомий у колі дослідників, оскільки відкрив місце масових розстрілів в урочищі Сандармох в часи сталінських репресій.

 

Як повідомляє «Україна молода», відповідний вирок оголосив міський суд Петрозаводська у російській Карелії.

 

При цьому, суд виправдав Дмитрієва за статтями про виготовлення порнографії та зберігання зброї.

 

Покарання історик відбуватиме у виправній колонії суворого режиму.

 

Адвокат Дмитрієва Віктор Ануфрієв в коментарі російським ЗМІ заявив: "Вирок я ще не отримав на руки, але попередній термін покарання - три роки і шість місяців. Таким чином, він повинен вийти на свободу приблизно 10-12 листопада. Він поки відсидів два роки і 2,5 місяця".

 

Зауважимо, що Дмитрієва звинувачували в сексуальних діях насильницького характеру стосовно його неповнолітньої прийомної доньки, яку він взяв із дитячого будинку в 2008 році, коли їй було три роки.

 

64-річного історика судили в закритому режимі. Його колеги та численні правозахисники наполягають, що це переслідування політичне і пов'язують його з професійною діяльністю Дмитрієва: він займався дослідженням масових репресій часів Радянського союзу.

 

За даними слідства, 62-річний історик з 2008-го до 2015 року фотографував оголеною свою одинадцятирічну прийомну доньку.

 

У правозахисній організації «Меморіал» пояснюють, що фото не оброблялися і не роздруковувалися, нікому їх не показували та не поширювали в інтернеті. Адвокати та родичі зробили висновок, що ці знімки могли побачити лише, якщо хтось спеціально вивчав комп’ютер Дмитрієва, поки його не було.

 

Історик вину не визнав і казав, що дитину фотографував для моніторингу її здоров'я і звітності перед органами опіки.

 

У червні слідство проти Дмитрієва відновили (раніше справи проти нього було закрито) і одразу допитали 15-річну колишню прийомну доньку вченого. Дівчина начебто розповіла про те, що батько допомагав їй купатися, дивився, чи немає на тілі ударів, перевіряв її одяг. Слідчий кваліфікував це «діями сексуального характеру».

 

Водночас, міністр МЗС України Дмитро Кулеба назвав цей процес "війною з правдою російської історії".

 

За його словами, Дмитрієв досліджував сталінський Великий терор і відкрив світові страшну таємницю Сандармоху. Урочища, в якому за наказом Сталіна протягом лише одного тижня восени 1937 року знищили тисячі політв’язнів. Серед них були сотні українців. Там скосили українське Розстріляне відродження: Валер’яна Підмогильного, Миколу Куліша, Леся Курбаса, Антіна Крушельницького, Миколу Зерова, Валер'яна Поліщука, Мирослава Ірчана, Григорія Епіка та інших.

 

«Тому цей вирок безпосередньо стосується і нас - це війна з правдою про історію України у складі СРСР. Юрій Дмитрієв є жертвою прагнення російської держави затоптати історичну пам’ять і тих, хто її береже. Результат буде протилежним. Ще більше людей захочуть довідатися правду. І не лише про Дмитрієва, а й про те, що він знайшов у землі та в архівах», - наголосив міністр Кулеба.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Юрій Дмитрієв — історик, очільник карельського відділу «Меморіалу». Це рух, який займається дослідженням політичних репресій часів СРСР та правозахисною діяльністю. Із 1990-х Дмитрієв займався дослідженням репресій у Карелії. Разом із колегами йому вдалося знайти місця масових розстрілів часів Великого терору (1937-1938 роки).

 

Найбільше відкриття Дмитрієв зробив у 1997 році — урочище Сандармох у Медвеж'єгорському районі Карелії. Там, за різними оцінками, було розстріляно від шести до семи тисяч людей. Серед них — сотні відомих українців, зокрема Микола Куліш, Лесь Курбас, Антін Крушельницький і Микола Зеров. Особи більшості розстріляних Дмитрієв встановив за архівами НКВС.

 

Дмитрієв вважає, що справу проти нього завели саме через його професійну діяльність. «Меморіал» так само називає справу політично вмотивованою, а самого Дмитрієва визнано політв’язнем.

 

Як пояснює «Російська служба BBC», у час затримання історика в Росії почали поширювати альтернативу версію появи масових поховань у Сандармоху: начебто там фінській військові під час Другої світової розстріляли близько 20 тисяч радянських військовополонених.

 

На підтримку Дмитрієва та із засудженням звинувачень проти нього висловилися і в Україні: письменниця й публіцистка Оксана Забужко, історик Вахтанг Кіпіані, колишній керівник Українського інституту національної пам’яті, народний депутат від «Європейської Солідарності» Володимир В’ятрович.