У Нью-Йорку демонтують «расистську» статую Теодора Рузвельта

17:22, 22.06.2020
У Нью-Йорку демонтують «расистську» статую Теодора Рузвельта

Статуя зображує Теодора Рузвельта на коні, якого по боках супроводжують індіанець та афроамериканець.

Відома «Статуя Теодора Рузвельта верхи на коні», відкрита біля входу в Музей природничої історії США в Нью-Йорку в 1940 році, буде демонтована, як расистська.

 

Як передає «Україна молода», про це заявив мер Нью-Йорка Білл де Блазіо.

 

За його словами, статую 26-го президента США, лауреата Нобелівської премії миру Теодора Рузвельта приберуть на прохання музею.

 

Музей природничої історії США у Нью-Йорку пояснює своє рішення тим, що статуя  «відкрито представляє темношкіре й корінне населення США як підневільне й расово нижче».

 

Офіс мера Нью-Йорка Білла де Блазіо додає, що «місто підтримує прохання музею, а рішення прибрати цю проблемну статую є правильним і своєчасним».

 

Представники музею пояснили: хоча статуя Рузвельта і мала на меті увічнити його як «відданого дослідника природи й автора праць про природничу історію», вона також «свідчить про расову ієрархію, яку працівники музею і громадськість тривалий час вважали джерелом неспокою».

 

Як передає The New York Times, рішення прибрати статую підтримав і правнук Рузельта Теодор Рузвельт IV, який є одним із попечителів Музею природничої історії.

 

«Світу не потрібні статуї, релікти іншої доби, які не відображають ані цінностей людини, яку вони мають вшановувати, ані цінностей рівності й справедливості», — заявив він.

 

Зазначимо, що наразі у США та деяких інших країнах світу тривають протести проти расизму й насилля з боку поліції. Учасники протестів, серед іншого, вимагають зняти статуї історичних діячів, які, на їхню думку, є символами расизму.

 

 

«Статую Теодора Рузвельта верхи на коні» відкрили в 1940 році в межах більшого меморіалу на честь 26-го президента США. На ній зображено Рузвельта на коні, якого по боках супроводжують індіанець та афроамериканець.