Золота пектораль Києва: презентовано новий історичний маршрут

18:34, 19.06.2020
Золота пектораль Києва: презентовано новий історичний маршрут

Історик Олександр Алфьоров під час презентації маршруту "Золота пектораль Києва". (Фото з ФБ-сторінки Олександра Алфьорова)

Новий історичний маршрут, покликаний зацікавити не тільки іноземців, а й жителів столиці, презентовано у Києві у п’ятницю.

 

Як повідомляє «Україна молода», маршрут презентувала авторка проєкту, голова творчої ради Печерського району Галина Верещинська під час брифінгу.

 

За її словами, все почалося з ідеї, «що треба накреслити таке коло, як у Гоголя, щоб ніякі чорти (забудовники – ред.) вже не лізли на цю святу землю».

 

Пані Верещинська вважає, що пагорби Києва – це надбання наших поколінь, які ідуть ще з давнини. Тож, за її словами, у межах проєкту маршрут розділений на два кола. І якщо внутрішнє гарно вписується у піший маршрут, то зовнішнє – у велосипедний.

 

Тим, хто захоче його подолати, точно буде на що подивитися і точно є чим пишатися, запевнила авторка.

 

Як зазначив історик, політолог, кандидат історичних наук, керівник проєкту "Пам'ять нації" Олександр Алфьоров, проєкт "Золота пектораль Києва" – це асоціація з давнім корінням України, яке намагалися знищити.

 

"Цей маршрут достатньо показовий, тому що Київ на сьогодні може похвалитися новими висотками, може похвалитися чужими каштанами та іншим назвами, … і за всім цим губиться обличчя Києва. Якщо увагу звернути на пектораль, то вона об'єднує величезні історичні простори, пов'язані із нашою державністю. Тисячу років вкладені в один маршрут. І що найцікавіше, коли людина проходить цим маршрутом, то занурюється в історію нашої держави", – сказав пан Алфьоров.

 

 

За словами доктора мистецтвознавства, професорки, культурологині, історика Ради Михайлової, у межах цього проєкту Київ постає в усіх своїх іпостасях, тому що це дійсно місто, яке є не тільки найбільшим в Україні, а й одним із найбільших у Європі.

 

"Історія цього міста також одна із найдавніших", – додала Рада Михайлова.

 

На її переконання, люди, які пройдуть цей маршрут, гарантовано відчують себе частинкою цієї великої історії.

 

Раніше в інтерв’ю «Україні молодій» гендиректор Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура розповів, що в Україні хронічно бракує коштів на ремонт, реставрацію на консервацію пам’яток культурної спадщини.