День морської піхоти святкують в Україні, відео

11:45, 23.05.2020
День морської піхоти святкують в Україні, відео

«Україна молода» приєднується до вітань штормових беретів із професійним святом - Днем морської піхоти України. (Фото командування морської піхоти України)

День морської піхоти святкують в Україні в суботу, 23 травня. Відзначати цей день почали 16 листопада 2014 року. Але у 2018 році цю дату перенесли на 23 травня, адже саме у цей день, 102 роки тому, розпочалося формування першої бригади морської піхоти Української Держави.

 

Саме 23 травня 1918 року гетьман Павло Скоропадський видав указ України по Морському відомству «Про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби».

 

Про це нагадує «Україна молода» і вітає усіх причетних із професійним святом!

 

Носіїв штормових беретів привітало Командування морської піхоти.

 

«Наша історія свідчить про те, що характер морського піхотинця долає найскладніші виклики, адже скрізь, де з’являється зовнішня загроза державі, – завдання виконують штормові берети. Наша воля, відданість та віра в перемогу – легендарні, ми є справжньою силою, що домінує над ворогом. Кожного дня ми демонструємо вірність ідеалам, що нас сформували, та нації, яку ми захищаємо. Саме ці зобов’язання ми всі шануємо, коли говоримо: "Вести! Боротися! Перемагати!" та "Вірний завжди!". Слава морській піхоті! Слава Україні!», - наголосив Командувач морської піхоти ВМС ЗСУ генерал-лейтенант Юрій Содоль.

 

До 102 річниці з Дня заснування морської піхоти України у 36-й окремій бригаді морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського відбудеться відкриття кімнати бойових традицій, де можна буде ознайомитися з минулим та сьогоденням бригади, яка має багаторічну історію.

 

«Завдяки експозиції кімнати відвідувачі зможуть дізнатися про всі важливі дати, шлях розвитку, а також цікаві факти з історії морської піхоти, воїнів-захисників часів Київської Русі, Козацької доби, УНР, Другої світової війни та сьогодення. У музеї представлено речі героїв-морпіхів, які загинули під час виконання своїх обов’язків в районі проведення АТО/ООС. Вашій увазі пропонується деякі особисті речі загиблих, зразки озброєння та військове обмундирування різних часів», - повідомляють у 36-й бригаді.

 

У святковому відео штормових беретів привітали не лише командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв, командувач ВМС України Ігор Воронченко та інші військові командири, але й відомі рок-музиканти: лідер гурту «Otvinta!» Юрко Журавель, лідер гурту «Кому вниз» Андрій Середа, гурт «Сестри Тельнюк», лідер гурту «MadHeads» Вадим Красноокий, лідер гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк, лідер гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк та лідер гурту «Сокира Перуна» Арсеній Білодуб.  

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

23 травня 1918 року гетьман Павло Скоропадський видав наказ № 70 «Про початок формування бригади Морської піхоти в складі трьох полків для несення служби». Було визначено, що до складу кожного полку входять три курені (батальйони), а кожен з куренів має по 4 піхотні і по одній кулеметній сотні (роті). 15 липня встановлено уніформу морської піхоти.

 

За планами Морського відомства Української Держави, 1-й полк морської піхоти мав дислокуватися в Одесі, 2-й – у Миколаєві, 3-й – у Херсоні. Передбачалося також створення трьох ескадронів морської кавалерії – в Одесі, Очакові та на Перекопі. Підрозділи морської піхоти призначалися для берегової оборони та проведення десантних операцій. Формуванням бригади займався відділ морської піхоти Головного морського штабу Морського міністерства на чолі з підполковником Гаврилом Никогдою. До кінця правління Павла Скоропадського формування бригади так і не було завершене.

 

 

За часів Директорії, у лютому 1919 року Армія УНР втратила контроль над чорноморським узбережжям, а також була змушена залишити Київ. Штаб берегових військ перенесли до Вінниці, а згодом керівні структури опинилися на Прикарпатті. Тут, на території Західної області УНР, почався новий етап історії морської піхоти.

 

24 березня 1919 року було видано наказ по Морському міністерству УНР про формування полку морської піхоти. До його складу мали поступити мобілізовані військовими апаратами УНР та ЗО ЗУНР громадяни, які раніше проходили службу на російському та австро-угорському флотах. На практиці більшість особового складу полку було набрано з місцевих сплавників лісу (бокорашів). Вони володіли складним ремеслом керування плотами та човнами на гірських карпатських річках і згодом могли стати вправними моряками. За пропозицією одного з організаторів частини полковника Гната Стефаніва, полк морської піхоти отримав назву Гуцульський. Тривалий час ним командував полковник Петро Сич.

 

За даними Українського інститутут національної пам’яті, морські піхотинці були серед тих героїв Армії УНР, які не склали зброї, а вирушили в Перший Зимовий похід тилами денікінських і червоних окупантів. За п’ять місяців морські піхотинці разом з іншими українськими вояками пройшли з боями не одну тисячу кілометрів, перш ніж з’єдналися з 2-ю стрілецькою дивізією Армії УНР, яка наступала на Поділлі в союзі з Військом Польським.

 

Відважні морпіхи були учасниками і трагічного Другого Зимового походу Армії УНР восени 1921 року.  17 листопада 1921 року учасники рейду зазнали поразки в бою з червоними під Малими Міньками на Житомирщині. Серед загиблих був і один із творців морської піхоти УНР Михайло Білинський.

 

 

Сучасна морська піхота Військово-Морських Сил Збройних Сил України є гідною спадкоємицею героїчних учасників визвольної боротьби часів Української революції 1917–1921 років.