В Криму планують відремонтувати стародавній Херсонес

14:50, 12.05.2020
В Криму планують відремонтувати стародавній Херсонес

До списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО входить заповідник “Херсонес Таврійський” в анексованому Криму.

Президент Росії Володимир Путін доручив уряду РФ профінансувати будівництво берегоукріплювальних споруд у музеї-заповіднику “Херсонес Таврійський”.

 

Як повідомляє "Україна молода", відповідна інформація з’явилася на сайті Кремля.

 

“Передбачити в цілях забезпечення зберження об’єкта всесвітньої спадщини “Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора” при формуванні проєкту федерального бюджету… бюджетні асигнування на підготовку проєктної документації та будівництво берегоукріплювальних споруд Херсонеського городища, а також на збереження, вивчення і консервацію об’єктів хори стародавнього міста”, – сказано в тексті доручень президента Росії.

 

Під час зустрічі Путіна з російськими громадськими представниками в Севастополі директор музею-заповідника “Херсонес Таврійський” Олена Морозова звернулися до президента Росії з проханням врятувати древнє городище від руйнування.

 

Вона зазначила, що після січневого шторму 15-метрова частина берега обвалилася, а море і найближчий до нього пам’ятник розділяє півтора метра суші.

 

Раніше заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця під час виступу на 40-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в Парижі, заявив, що дії Росії в Криму несуть “серйозну небезпеку” для Херсонеса і Ханського палацу в Бахчисараї.

 

Минулого літа на території Херсонеса проходило два фестивалі опери та балету, один з яких відвідав президент Росії Володимир Путін. Для заходів в заповіднику облаштували сцену, поставили огорожі і рекламні щити.

 

Пізніше вчений секретар Публічної історичної бібліотеки Росії Андрій Сазанов назвав “знущанням” побудовану російською владою оперну сцену на території Херсонеса.

 

Після анексії Криму Росія прийняла під свою юрисдикцію всі об’єкти культурного та історичного значення, що розташовані на території Криму. Київ наполягає на приналежності пам’яток українському народу і просить прийняти їх під захист ЮНЕСКО.

 

До списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО входить заповідник “Херсонес Таврійський” в анексованому Криму. Також кандидатами на внесення в список є Ханський палац у Бахчисараї, Генуезька фортеця в Судаку, Кримська астрофізична обсерваторія, Мангуп-Кале, Ескі-Кермен і Чуфут-Кале.