Городище Оствиця: у Рівному створять парк історичної реконструкції, фото

08:30, 14.04.2020
Городище Оствиця: у Рівному створять парк історичної реконструкції, фото

Створення парку історичної реконструкції дещо призупинилося через карантин на лівому березі Басівкутського водосховища у Рівному. Планується, що парк «Городище Оствиця» відтворюватиме атмосферу часів Київської Русі.

 

Втім, автори проєкту продовжать активні роботи після завершення карантину. Адже в Україні, як і в усьому світі спостерігається зростання вимог до оживлення історико-культурної спадщини, що ґрунтується на принципах реставрації, реконструкції, модернізації.

 

Як передає «Україна молода», про це йдеться а сторінці парку «Городище Оствиця» у Facebook.

 

«Одним з таких варіантів може виступати історична реконструкція, яка сьогодні у світі є сучасним видом молодіжного дозвілля, який одержав поширення в колі людей, що захоплюються історією, романтичним духом середньовіччя й мистецтвом», - вважають розробники парку.

 

На їхню думку, у Рівному багато мешканців відірвані від активного життя міста, не цікавляться історією, збереження культурної спадщини не має соціальної опори. І це при тому, що Рівне – місто, яке має прадавню історію, але яке не може похвалитися багатою збереженою архітектурною, історичною та культурною спадщиною, яку можна побачити на власні очі.

 

Проект "Створення музею просто неба "Городище "Оствиця" на Басовому Куті"- це історико-культурний проект, який передбачає відтворення архітектурного та культурного образу давньоруського городища, яке було розташоване на лівому березі Басівкутського водосховища у м. Рівне ХІ-ХІІ ст.

 

 

В ході реалізації проекту буде підготовлено та розчищено територію під музей, буде споруджено дерев'яні споруди типові для даного періоду – дерев’яні будинки, ворота, огорожа. Також буде побудовано пристань для човнів.

 

Частина парку буде постійно діючою і безкоштовною. Це – майстерні, де працюватимуть народні умільці. Сюди можна буде прийти в будь-який час і подивитися чи самому попрацювати разом з майстром і зробити якийсь виріб на майстер-класі.

 

 

Територія музею буде використовуватися для проведення різних подій (фестивалів, свят, семінарів, майстер-класів, наукових досліджень тощо), а сам музей стане цікавою туристичною атракцією міста Рівне.

 

Для майстерень планують побудувати автентичні давньоруські хати з відтвореним побутом того часу. Тут же діятимуть ярмарки, стилізована фотозона, корабельна майстерня, де будуватимуть автентичні човни. Передбачено і створення пристані для збудованих човнів, на яких можна буде покататися Басівкутським водосховищем.

 

Крім того, тут закладають горіховий гай для відпочинку просто неба.

 

Інша частина парку – розважальна зона, яка функціонуватиме епізодично для проведення масових культурно-мистецьких заходів, фестивалів історичної реконструкції.

 

Зокрема, буде і ристалище для проведення боїв на мечах та іншої автентичної зброї, і стрільбище для стрільби з лука.

 

 

Окрім цього на території буде побудовано сцену округлої форми діаметром 12 метрів та буде побудовано альтанку у формі стародавнього горщика. Музей стане живим майданчиком для взаємодії реконструкторів, майстрів, умільців, археологів та інших зацікавлених осіб.

 

Для нової атракції обрали назву "Городище Оствиця", оскільки в давнину Оствицею  називали річку Устя, що протікає у Рівному. Бере початок у селі Дермань Перша, штучно була розширена в озеро Басів Кут, та впадає у селі Оржів в річку Горинь.

 

А городища – давні укріплення, що були оточені земляними валами з ровами і будувалися переважно у важкодоступних місцях – на високих мисах та останцях, для того щоб сховатися під час нападу на поселення. Археолог Богдан Прищепа описав близько сотні таких городищ у басейні річки Горинь.

 

 

«Одне з таких давніх укріплень існувало на лівому березі Басівкутського водосховища, про що свідчить насип заввишки 7-9 метрів та низка археологічних знахідок. Археологічні джерела дають змогу датувати Басівкутське городище XI – першою половиною XII ст.», – йдеться на сторінці парку у Facebook.

 

Влітку очікується проведення археологічної експедиції "Городище Оствиця. Весна 2020", щоб детальніше дослідити пам`ятку.

 

 

Цього літа на "Оствиці" планували провести фестиваль стародавніх човнів. На нього запросили реконструкторів з усієї України, планували бути й шанувальники стародавніх лодій з Польщі.