Прапор Українського Запорізького полку реставрували музейники Києва, відео

18:19, 10.04.2020
Прапор Українського Запорізького полку реставрували музейники Києва, відео

Прапор Українського Запорізького полку зберігався у фондах Національного музею історії України за інвентарним номером Т-6613.

Унікальна пам’ятка часів визвольних змагань УНР - прапор Українського Запорізького полку має не простий бойовий шлях та цікаву музейну історію.

 

Знамено десятиліттями зберігалося у фондах Національного музею історії України за інвентарним номером Т-6613 і неодноразово перебувало під загрозою знищення.

 

Утім, у 2015 році музейники почали тривалий час реставрації унікального прапора запоріжців і січових стрільців доби Української Революції 1917-1921 років і таки змогли повернути пам’ятку до життя.

 

Про це передає «Україна молода» з посиланням на НМІУ в п’ятницю.

 

На одному полотнищі прапора зображений козак з мушкетом, а на іншому - архангел Михаїл зі схрещеними мечами. Загальновідомо, що ці зображення на прапорі мають давнє і символічне значення для України ще з козацьких часів.

 

За даними дослідників, прапор належав Запорізькому полку, сформованому 6 серпня 1917 року в Москві військовими-українцями запасних частин і саме ними був виготовлений. Але вже восени 1917 року цей полк розформували більшовики. Тоді запоріжцям вдалося врятувати прапор і передати його в Україну особисто Симону Петлюрі.

 

«У 1919 році це знамено перебувало в руках 4-го полку Січових стрільців. Загалом знамено належало військам УНР аж до 1921 року. У подальшому прапор було передано до музею визвольної боротьби у Празі, відкритого стараннями українських дипломатів у 1925 році», - повідомляють музейники.

 

Після вступу радянських військ у Прагу в 1945 році, сюди ж направили групу архівістів, які вели переговори з урядом Чехословаччини про передачу і вивезення українських історичних матеріалів до СРСР.

 

Тому вже у 50-ті роки ХХ ст. прапор запоріжців потрапив до Центрального державного архіву УРСР, а у 1962 році до фондів Київського історичного музею (нині НМІУ). У фондах знамено значилося, як прапор невстановленої організації і належало за описом до речей «буржуазних націоналістів».

 

Знамено неодноразово перебувало під загрозою знищення. Підклеювання заплат, підшивання – все це свідчить про наміри його врятувати невідомими реставраторами.

 

Сучасні реставратори дослідили прапор різними методами і встановили тканину – натуральний шовк та інші елементи і особливості. Тривала і кропітка праця була завершена лише нещодавно. Але головний результат: унікальній пам’ятці було врятовано життя.

 

До речі, на честь 100-річчя УНР та з нагоди 27-річниці Незалежності України на святковому параді в центрі Києва у серпні 2018 року були урочисто пронесено військовими ЗСУ і копії військових частин УНР. Серед них і копія Українського Запорізького полку.

 

 

Як повідомляла «УМ», в жовтні 2019 року Польща передала Україні оцифровані  документи з історії Українських січових стрільців, УНР, ЗУНР, архів Дмитра Донцова та інші.