У селі Легедзине відтворили бій армії УНР з більшовиками (фото, відео)

17:34, 12.03.2019
У селі Легедзине відтворили бій армії УНР з більшовиками (фото, відео)

7-8-го березня 1919 року на шляху Тальне-Умань, під селами Тальянки та Легедзине, відбулися запеклі бої між частинами армії УНР та Червоної армії (фото: Олексій Плиско)

Бій сторічної давнини між частинами армії УНР та червоними реконструювали на Черкащині. 
 
Аби відтворити події 1919 року до села Легедзине Тальнівського району з’їхалися 60 учасників з кількох міст України, які і взяли участь у військово-історичній реконструкції - Центр історії Вінниці, Кам’янець-Подільське міське військово-історичне товариство, ВІК "Повстанець", ГО "Честь і слава",172-й полк з  Києва, ВІК "Захисник" з Одеси та черкаський осередок ГО "Закінчимо війну".
 
Про це повідомляють у державному історико-культурному заповіднику "Трипільська культура", директор якого - Владислав Чабанюк - і став ініціатором та режисером цього непересічного заходу, який нагадує нам про молоду й незалежну українську державу початку минулого століття.
 
 
Про той жорстокий бій за волю України у школах за радянських часів нічого не розповідали. Тож такі реконструкції відроджують історію нашої держави про її героїчне минуле.
 

Адже 7-8-го березня 1919 року на шляху Тальне -Умань, під селами Тальянки та Легедзине, відбулися запеклі бої між частинами армії УНР та Червоної армії. Український полк імені Кармелюка прикривав місто Умань від наступу більшовиків з боку Тального. Зранку, 7 березня, червоні витіснили з Тальянок "кармелюківську" кінну розвідку, розпочавши масований цілодобовий наступ на Легедзине, який петлюрівці успішно відбили. 
 
 
Проте, під час нічного бою червоним вдалося ввійти в село зі сторони Вишнополя в тил "кармелюкам" та знищити їхні 1-шу і 2-гу сотні. Командир1-ї сотні хорунжий Янсон дві години з кулеметом "Maxim" стримував ворога, даючи можливість відступу козакам до села Доброводи. Сам він був пораненим, згодом потрапив у полон і був закатований. 
 
 
"Ця подія, не дивлячись на поразку, ілюструє наш край як місце запеклої боротьби за незалежність України в період національних визвольних змагань 1917-1921 років", - наголошують у державному історико-культурному заповіднику "Трипільська культура". 
 
 
"А у Легедзиному було, таки, цікаво, бо відбувалося аж дві події: -військово-історична реконструкція бою між петлюрівцями та більшовиками та трьохгодинна експозиція печаток часів УНР, серед яких - печатка Головного отамана військ УНР Симона Петлюри, печатка полку Яна Кармелюка, який вів бої під Легедзиним, відбиваючи наступ більшовиків на Умань, печатка Уманського Гайдамацького полку імені Тараса Шевченка, печатки з колекції Олексія Шереметьєва", - ділиться враженнями у ФБ учасник реконструкції легедзинського бою, київський  фотограф Олексій Плиско.
 
 
Він каже, хоч і дощ мочив, вітром здувало, сонцем палило, градом прибивало, але все відбулося так, як і повинно було відбутися, тобто - пречудово.
 
 
"Ну і, власне, для тих, хто не був сам, то за них був я і все показую. Тож дивіться фото самі та показуйте друзям", - закликає Олексій Плиско.