Орла Угорщини на замку в Мукачеві замінить Державний герб України (фото)

10:09, 14.10.2018
Орла Угорщини на замку в Мукачеві замінить Державний герб України (фото)

Міфічний птах турул, який тримає в дзьобі меч, з тотемного знака кочових угорських племен з часом перетворився на символ військової потуги Угорщини та угорського ревізіонізму (фото: Укрінформ)

Історичний музей, що розміщений в замку "Паланок" в Мукачеві, оголосив конкурс на розробку та виготовлення державного символу України - герба України. 
 
Ним хочуть замінити символіку Угорщини.
 
Про це сказано в оголошенні на сторінці закладу у Фейсбуку.
 
Як повідомляє "Закарпаття онлайн" з посиланням на джерела в Мукачівській міській раді, йдеться про чіткий намір влади Мукачева замінити державним символом України символ військової потуги Угорщини - орла-турула, який височіє над Мукачевом з 12 березня 2008 року.
 
Формально ініціатором встановлення угорського політичного символа на одному з бастіонів замку "Паланок" є виходець із Мукачева, американський бізнесмен Імре Пак, який зробив це, начебто, на честь свого батька Шандора Пака.
 
фото: Alex Bogdanov
 
Однак із самого початку в колі експертів ішлося про те, що в цій ситуації навряд чи обійшлося без "втручання" державної влади Угорщини, яка нині безпідставно блокує євроатлантичне майбутнє України.
 
фото: TripAdvisor
 
На знак протесту проти встановлення турула над Мукачевом тоді виступив ряд українських організацій Закарпаття. 
 
Аби вирівняти ситуацію, біля постаменту з турулом тоді було встановлено багатометрову щоглу з кількаметровим прапором України.
 
Вага монумента - 850 кілограмів, заввишки він - 2 метри, розмах крил - 4 метри.
 
фото: facebook.com/Palanokmuseum
 
Міфічний птах турул, який тримає в дзьобі меч, з тотемного знака кочових угорських племен з часом перетворився на символ військової потуги Угорщини та угорського ревізіонізму.
 
Попри те, що перехід угорських племен через Верецький перевал є фактом дискутивним, за угорськими історичними легендами саме Турул показав дорогу через Руські ворота давнім уграм, а під час повстання куруців під керівництвом Ференца Ракоці 1703 року нібито саме Турул приніс шаблю князю.
 
Як повідомляла "УМ", чергову кризу в стосунках між Україною та Угорщиною викликало відео із консульства в Береговому на Закартатті. На ньому зафіксовано, як присутнім видають угорські паспорти, вони складають клятку на вірність Угорщині, а присутніх попереджають, що українській владі про набуття громадянства іншої країни повідомляти не варто.
 
Міністр МЗС Угорщини Петер Сійярто не визнав вини і пригрозив вислати українського консула, якщо Україна вишле угорського.
 
Україна в свою чергу оголосила консула Угорщини в Береговому персоною нон-ґрата і він залишив її територію. Угорщина також вислала консула України.
 
Український дипломат, якого вислали з посольства у Будапешті, вже повернувся в Україну.
 
При цьому міністр закордонних справ Павло Клімкін категорично засудив публікацію списку українських держслужбовців та депутатів місцевих рад, які нібито отримали громадянство Угорщини, на сайті "Миротворець".