Голову Українського товариства у Любліні Купріяновича звільнили з комітету інституту нацпам’яті у Польщі

10:51, 31.08.2018
Голову Українського товариства у Любліні Купріяновича звільнили з комітету інституту нацпам’яті у Польщі

На українського історика Григорія Купріяновича відкрили в Польщі кримінальну справу за те, що він вказав на жорстокість поляків щодо українців

Президента Українського товариства Григорія Купріяновича, проти якого у серпні в Польщі відкрили кримінальне провадження нібито за публічну образу польського народу, виключили з Комітету захисту пам'яті боротьби та мучеництва при Інституті національної пам'яті Любліна.

Про це повідомляє польське видання "Onet.pl".

Григорій Купріянович стверджує, що його викликав до себе у кабінет керівник філії ІНП у Любліні та показав документ про звільнення, підписаний головою Інституту національної пам'яті Польщі Ярославом Шареком.

"Мені було вручено лише акт, без пояснень. Це надто серйозно справа, але ґрунтується на припущеннях", — повідомив він журналістам.

Нагадаємо, 8 липня президент України Петро Порошенко взяв участь у відкритті Меморіалу пам’яті українців, які загинули від рук польських "селянських батальйонів" та підрозділів Армії Крайової у 1944 році у селищі Сагринь. За офіційними даними, вдалося встановити прізвища 660 загиблих тоді українців.

Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек заявив про провокацію,т а згодом написав у прокуратуру звернення з вимогою притягнути до відповідальності Григорія Купріяновича за те, що він під час відкриття пам’ятника порівняв події в цьому селі в 1944 році з подіями на Волині в 1943 році. За словами Чарнека, він "зрівняв 130 тис. жертв геноциду з кількома сотнями цивільних українців, котрі загинули в Сагрині 10 березня 1944 року".

Кримінальне провадження щодо Григорія Купріяновича відкрили лише 21 серпня.

Як повідомляла "УМ", за результатами заходів щодо річниці Волинської трагедії президети Польщі й України розійшлися в трактуванні подій.