Трагедія MH17 чотири роки потому: Велика сімка вимагає сумлінної співпраці Москви

09:35, 17.07.2018
Трагедія MH17 чотири роки потому: Велика сімка вимагає сумлінної співпраці Москви

Boeing 777-200ER виконував рейс MH17 за маршрутом Амстердам - ​​Куала-Лумпур. Фото REUTERS

Чотири роки тому в небі над Донбасом був збитий Boeing-777.
 
Напередодні річниці страшної трагедії країни G7 звернулися до Росії із закликом сумлінно співпрацювати з Австралією і Нідерландами в питанні російського "Буку", який збив малайзійський Boeing.
 
"Ми, міністри закордонних справ Великої сімки: Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії та Сполучених Штатів Америки і Високого представника Європейського Союзу, єдні, засуджуючи в максимально можливій мірі збиття рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines, цивільного літака, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур 17 липня 2014 року", - говориться в заяві міністрів закордонних справ Великої сімки до річниці знищення рейсу Малазійських авіаліній MH17.
 
Міністри нагадали, що MH17 перевозив 298 осіб - членів екіпажу і пасажирів, громадян Австралії, Бельгії, Канади, Німеччини, Індонезії, Ірландії, Ізраїлю, Італії, Малайзії, Нідерландів, Нової Зеландії, Філіппін, Румунії, Південної Африки, В'єтнаму, Великобританії та Сполучених Штатів Америки.
 
"Ми повністю підтримуємо роботу Спільної слідчої групи, незалежного кримінального розслідування під керівництвом Нідерландів, Австралії, Бельгії, Малайзії і України. Висновки JIT щодо ролі Росії в падінні MH17 є переконливими, значними і глибоко тривожними. Група G7 нагадує, що Резолюція 2166 Ради Безпеки ООН вимагає, щоб всі держави в повній мірі співпрацювали з зусиллями по встановленню відповідальності. Ми єдині в нашій підтримці Австралії та Нідерландів, які закликають Росію відповісти за свою роль в цьому випадку і повністю співпрацювати з процесом встановлення істини і досягнення справедливості для жертв MH17 і їх близьких", - заявляють міністри.
 
Як відомо, авіалайнер Boeing 777-200ER авіакомпанії Malaysia Airlines 17 липня 2014 року виконував плановий рейс MH17 за маршрутом Амстердам - ​​Куала-Лумпур.
 
Через 2 години 49 хвилин після зльоту він впав на землю в районі Грабово Донецької області. Літак був повністю зруйнований, всі пасажири, які знаходилися на борту, загинули.
 
На борту були 298 чоловік - 283 пасажира і 15 членів екіпажу.
 
Серед загиблих: 192 громадянина Нідерландів, 44 громадянина Малайзії, 27 громадян Австралії, 12 громадян Індонезії, 10 громадян Великобританії, четверо громадян Німеччини, четверо громадян Бельгії, троє громадян Філіппін, по одній людині з Канади і Нової Зеландії. На борту були 80 дітей.
 
Для розслідування трагедії було створено міжнародну спільну слідчу групу (Joint Investigation Team, JIT), до складу якої увійшли прокурори і представники інших правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії, а також представники Євроюсту.
 
За їхніми даними, МН17 був збитий ракетою серії 9M38, запущеної з самохідної вогневої установки BUK-TELAR з сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Даний район на той момент перебував під контролем проросійських терористів.
 
З розслідування випливає, що самохідна вогнева установка BUK-TELAR доставлена ​​в Україну з Російської Федерації і після того, як її було використано для атаки на авіалайнер рейсу МН17, було знову повернуто на територію Росії.
 
Робота Об'єднаної слідчої групи триває. G7 послідовно закликає Росію співпрацювати, однак Москва в свою чергу висновки JIT про "Бук" не визнає.