У Полтаві розмістять QR-коди на історичних пам’ятках

12:25, 10.02.2018
У Полтаві розмістять QR-коди на історичних пам’ятках

Чиновники Полтави хочуть, щоб інформаційні таблички про пам'ятки стали "приманкою" для туристів.

Інформаційні таблички з QR-кодами встановлять на будівлях та об’єктах, що мають архітектурну цінність у Полтаві.

 

Про це повідомляє прес-служба Полтавської ОДА.

 

"На засіданні консультативної ради з питань охорони культурної спадщини в Полтавській ОДА розглянули пропозицію встановлення табличок. У проект "Історія полтавських вулиць" увійшли 22 історичні місця. Це місцеві й національні пам’ятки міста. Серед яких Біла Альтанка, Полтавський краєзнавчий музей, пам’ятники Тарасу Шевченку, коменданту Келіну, обласний архів, Полтавський музей авіації та космонавтики, будинок Бахмутського та інші", - йдеться в публікації.

 

Історичну інформацію писатимуть українською та англійською мовами. Також на табличках зроблять QR-коди, за допомогою яких можна буде отримати додаткові дані. Зокрема, побачити будівлю в розрізі й познайомитися з її початковим виглядом. Також на сайті розміщуватимуть відеопрезентацію 3D-моделі об’єкта.

 

На чотирнадцяти об’єктах, які збереглися, таблички вішатимуть на стіну. У решті восьми випадках ставитимуть інформаційні стійки.

 

Такі таблички, досвід розміщення яких чиновники Полтави переймають у колег зі Львова, стануть не лише "приманкою" для гостей міста, а й можливістю зберегти будівлю від знищення, переконані в облдержадміністрації.

 

Дошки планують зробити антивандальними – з акрилу завтовшки 8 міліметрів. Текст про історичний об’єкт нанесуть з внутрішньої сторони таблички, щоб ніхто не зміг її подряпати чи пошкодити.

 

Для людей з обмеженими можливостями комісія розглянула варіант аудіосупроводу.

 

Текст, який відповідатиме історичній дійсності, підготують фахівці Полтавського краєзнавчого музею.