В Олевську зацікавлять туристів тисячолітнім колодязем древлян

20:30, 05.12.2017
В Олевську зацікавлять туристів тисячолітнім колодязем древлян

Колодязь древлян розкопали в Олевську влітку 2017 року.

Цікавим туристичним об’єктом, в якому можна буде скуштувати джерельної води, планують зробити знайдений археологами тисячолітній колодязь в Олевську Житомирської області.

 

Про це повідомили у прес-службі Житомирської облдержадміністрації з посиланням на голову Олевської об'єднаної територіальної  громади Олега Омельчука.

 

За його словами, йдеться про чи не найстаріший в Україні тисячолітній колодязь.

 

«На наступний рік розкопки колодязя продовжаться. Ми плануємо побудувати оглядову площадку, щоб усі бажаючі могли побачити цей об’єкт. Зараз звозимо матеріал, щоб укріпити верхній зовнішній шар ґрунту. Спеціалісти будуть намагатися відновити споруду, використовуючи стародавні технології зведення, щоб можна було кожному спробувати джерельної води з тисячолітнього колодязя», – зазначив пан Омельчук.

 

За його даними, археологічна експедиція, яка влітку цього року проводила розкопки древлянського колодязя Х століття, дійшла до глибини 9 метрів.

 

"За  словами археологів, можливе заглиблення ще на 3 метри. Верхній діаметр розкопки становить 10 метрів. Колодязь складається з унікального зрубу. Всередині археологи виявили велику кількість знахідок, що датуються VІІІ-ІХ століттям", - повідомляють в облдержадміністрації.

 

Зараз науковці проводять дослідження цих знахідок. "Має пройти експертиза, яка визначить точну дату заснування міста, адже, як показують знахідки, у VIIІ столітті тут вже знаходилося не просто поселення, а велика територіальна структура», – розповів Омельчук.

 

Нагадаємо,  цього літа  в Олевську проходили розкопки унікального об'єкта – древлянського колодязя X століття.  Археологи припускають, що у Х столітті місцеве городище  спалили, і колодязь під час руйнувань зберіг  можливі рештки.