Переяслав-Хмельницький пропонують перейменувати на Переяслав

07:40, 27.10.2017
Переяслав-Хмельницький пропонують перейменувати на Переяслав

Перша літописна згадка про Переяслав датується 907 роком.

Депутати міської ради Переяслава-Хмельницького проголосували за повернення місту історичної назви Переяслав.

 

Рішення підтримали 22 депутати із 35 під час голосування у четвер, повідомляється на сайті міськради Переяслав-Хмельницького

 

В обгрутуванні рішення наголошується, що «повернувши місту його споконвічну назву – «Переяслав» – сучасне покоління виправить історичну несправедливість та відновить свою генетичну пам`ять».

 

Тепер Київську облраду проситимуть про те, щоби внести до Верховної Ради подання про перейменування. Адже перейменувати місто може тільки парламент.

 

Переяслав - одне з найдревніших міст України-Русі, було центром Переяславського князівства.

 

Вперше згадується в угоді Русі з Візантією у 907 році.

 

Нині це місто обласного значення в Київській області, де живуть близько 30 тисяч людей.

 

Назву Переяслав-Хмельницький отримало в 1943 році. Тоді радянська влада зробила наголос на Переяславській раді, яка відбулася за участі гетьмана Богдана Хмельницького у січні 1654 року.

 

У нинішньому рішенні депутатів, перейменування 1943 року розцінили як "спотворення історичної назви".

 

«У роки Другої світової війни, перейменувавши наше місто, ідеологи сталінізму прагнули вирвати з корінням дерево його тисячолітньої історії і пересадити в штучний горщик зразка 1943 року. Уся підступність колоніальної політики «старшого брата» полягала в тому, що додавши до назви нашого міста славне ім’я лідера національно-визвольної революції українського народу 1648-1657 рр. Богдана Хмельницького, вони прагнули назавжди «відрізати» Переяслав від державотворчих історичних витоків часів Київської Русі, загубивши його у величезному лабіринті провінційних міст, яке згадувалося хіба що у зв’язку із роковинами сфальсифікованого договору про «возз’єднання російського і українського народів», - йдеться в депутатському обгрунтуванні повернення місту історичної назви.

 

Депутати додають, що в умовах «гібридної» війни Російської Федерації проти України «збереження назви Переяслав-Хмельницький означатиме історичну, ідеологічну, ціннісну капітуляцію перед російським імперським неоколоніалізмом як у масштабах нашої малої батьківщини, так і України в цілому».

 

На думку, ініціаторів перейменування, переяславцям важливо відійти від заполітизованих та заідеологізованих маркерів радянської доби і пишатися нашою древньою, цивілізованою європейською історією.