Візьми і зроби Історичний музей кращим

20:17, 02.08.2017
Візьми і зроби Історичний музей кращим

(Фото: Національний Музей Історії України)

Національний музей історії України у рамках проекту «Стань меценатом – підтримай музей. Плати за вхід скільки можеш» збирає кошти на гучномовець, завдяки якому буде значно легше водити екскурсії просто неба.

 

Марина Стрельник – завідувач відділу найдавнішої історії Національного музею історії України (НМІУ). Понад 10 років вона разом із колегами Лесею Дідих, Володимиром Колибенком і Миколою Беленком водять тематичну екскурсію просто неба «Там, де починається Київ».

 

Основне запитання, яке ставлять під час екскурсії по території Історичного музею: «Скільки років Києву?».

 

«Національний музей історії України розташований на Старокиївській горі, звідки починався Київ, тому екскурсія так і називається. Про те, скільки років Києву, можна сперечатися дуже довго. Навряд чи хтось дасть незаперечну відповідь. Під час екскурсії ми розповідаємо, що у «Повісті минулих літ» йдеться про князя Кия, засновника Києва. Археологи мають свої версії», – розповіла Марина Стрельник.

 

За її словами, ця екскурсія універсальна, її можна адаптувати в залежності від того, для кого її проводять: для дітей різного віку, студентів чи дорослих.
Оглядаючись на багаторічний досвід екскурсовода, Марина Стрельник зауважує, що коли група велика, не всі можуть почути розповідь. Ще й погодні умови бувають різні. «Було б чудово, який ми мали підсилювач голосу», – міркує музейниця.

 

Наразі Національний музей історії України пропонує відвідувачам три екскурсії просто неба: «Там, де починається Київ» (екскурсоводи Марина Стрельник, Леся Дідух, Володимир Колибенко та Микола Беленко), яка проводиться на території музею і триває до однієї години; «Від града Кия до міста Володимира» (екскурсовод Людмила Павленко), під час якої за півтори години відвідувачі музею дізнаються цікаві історії не тільки про територію музею, а й прилеглі райони міста аж до Михайлівської площі; авторська екскурсія «Київський Поділ за часів Магдебурзького права: XVII – XVIII ст.» Олени Попельницької – півторагодинна прогулянка старовинним Подолом.

 

Екскурсоводам поза межами музею доводиться говорити голосно, часом на підвищених тонах, після чого навіть можуть охрипнути. Щоб зустріч музейників і відвідувачів залишила у всіх гарні враження, для ефективності і полегшення роботи бракує аудіо-системи підсилення голосу – портативного гучномовця.

 

На ці вихідні, 5-6 серпня, Національний музей історії України проводить меценатський проект «Стань меценатом – підтримай музей. Плати за вхід скільки можеш», спрямований на те, щоб зібрати кошти на придбання гучномовця для екскурсоводів.

 

Касир Ольга Стус каже, що всі, хто приходив в Історичний музей і чув про меценатський проект, відразу позитивно відгукувалися, усміхалися, погоджувалися зробити пожертви.

 

Ольга Стус розповідає кожному відвідувачу про мету благодійної акції. Проект стартував у травні, тоді збирали кошти на великий синьо-жовтий прапор, який до Дня Конституції підняли на щоглі над будівлею музею. У червні музей збирав кошти на англомовну табличку, яка буде розміщена на фасаді НМІУ поруч із україномовною. Наразі триває обговорення питання щодо дизайну.

 

«Коли відвідувачі чули, що ми збираємо кошти на синьо-жовтий прапор, який майорітиме над музеєм на щоглі, вони одразу усміхалися і зауважували, що це дуже добра справа, яка сьогодні на часі. Дехто дивувався, як так, що прапор досі не майорів над музеєм. Серед перших меценатів були ті, хто жертвував більші суми, аніж вартість квитка. Вони просили неодмінно запросити їх, коли вивішуватимуть прапор», – розповіла касир музею і додала, що зазвичай люди готові жертвувати суму, рівнозначну ціні квитка.

 

У піднятті прапора взяла участь родина Шумських: Вікторія, Сергій, Олесь і Соломійка, які долучилися до меценатського проекту і на власні очі переконалися, що музей дотримується слова.

 

Співробітниця музею згадує, що серед меценатів НМІУ були іноземці. «Двоє відвідувачів із Мінська стали меценатами НМІУ. Одна жінка прийшла до нас, коли не було меценатських днів, підійшла до мене і дала гроші на розвиток музею. Коли я запитала про номер телефону, відвідувачка сказала, що з Америки і можна їй телефонувати в Нью-Йорк», – розповіла співробітниця НМІУ.

 

За словами Ольги Стус, частина відвідувачів старшого віку погоджуються стати меценатом без особливого ентузіазму, а от молодь, яка розуміє важливість історії України, залюбки відгукується і щоразу підкреслює, як добре, що НМІУ прагне розвитку.

 

«Я вас вітаю! Ви тепер меценат Національного музею історії України», – з такими словами Ольга Стус дає частину анкети мецената кожному відвідувачу, хто долучився до розвитку музею.
У НМІУ тішаться, що в Україні маленькими кроками відроджується давня традиція меценатства.

 

Генеральний директор НМІУ Тетяна Сосновська каже, що не випадково гаслом є «Музей працює заради відвідувачів!» «Так, у нас є багата колекція, яку ми маємо зберігати. Але для кого ця колекція? Для людей! Тому ми працюємо і живемо за принципом: «Музей працює заради відвідувачів»». Тож щомісяця під час меценатського проекту відвідувачі музею можуть проголосувати гаманцем за те, чого їм бракує і що робитиме Історичний музей кращим.

 

P.S
До речі, меценатом може стати кожен, хто у ці дні прийде у НМІУ. Можна заплатити за вхід стільки, скільки відвідувач вважатиме за потрібне. Це може бути пожертва рівнозначна вартості квитка, більша або менша за неї. Дехто цей проект вважає подарунком для відвідувачів, коли можна оглянути експозицію за символічну суму.

 

Під час екскурсії «Від града Кия до міста Володимира», яку веде Людмила Павленко.

Екскурсія просто неба «Там, де починається Київ», екскурсовод – Леся Дідух


Родина Шумських, яка долучилася до меценатського проекту, взяла участь у піднятті прапора над музеєм, придбаному рамках щомісячного проекту «Стань меценатом – підтримай музей. Плати за вхід скільки можеш».