Брати Ігор і Юрій Мазепа арештовані судом з альтернативою застави

10:45, 20.01.2024
Брати Ігор і Юрій Мазепа арештовані судом з альтернативою застави

Ігор Мазепа у Печерському суді. (suspilne.media)

Печерський суд Києва обрав запобіжні заходи бізнесмену Ігорю Мазепі та його рідному брату – Юрію Мазепі під час двох паралельних засідань у ніч на суботу, 20 січня.

 

Зокрема, власнику інвестиційної компанії Concorde Capital Ігорю Мазепі обрано захід у вигляді тримання під вартою до 27 лютого із можливістю внесення застави у розмірі 349 млн грн.

 

Тоді як його брата – Юрія взято під варту з альтернативою внесення застави у розмірі 44 мільйони гривень

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють українські ЗМІ в суботу.

 

Сторона захисту наполягала, що затримання Ігоря Мазепи було незаконним, передає  hromadske.

Мовляв, підстав для затримання не було, а Мазепа перетинав кордон не задля втечі. Як стверджував адвокат, бізнесмен вже раніше виїжджав з України й вчасно повертався.

 

Адвокат заявив, що затримання на кордоні — "зрежисована постановка, щоб надати виїзду Мазепи за кордон характер уникнення органу досудового розслідування".

 

Натомість сторона обвинувачення повідомила, що, за даними слідства, Мазепа, отримавши інформацію про притягнення до кримінальної відповідальності, вирішив виїхати з країни. Прокурор через ризики (зокрема, йдеться про ймовірність переховування від правоохоронців та вплив на свідків) попросив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 700 млн грн застави.

 

На думку адвокатів Мазепи, ця справа "фактично не є підслідною ДБР". Держбюро розслідувань не повинне займатися цією справою, оскільки Держгеокадастр не є правоохоронним органом. І якщо була відчужена державна земля, то цим має займатися НАБУ.

 

 

Адвокат бізнесмена також заявив про недотримання принципу пропорційності, адже сума збитків, згідно зі словами прокурорів, становить понад 7 млн грн. Отже, сума застави, про яку просить обвинувачення, значно перевищує суму збитків.

 

Також захист Мазепи просив залучити поручителів, однак суд відхилив клопотання. Сам бізнесмен планує подавати апеляцію на рішення суду. 

 

Згодом суд арештував і Юрія Мазепу. Адвокат Артем Крикун-Труш повідомив Суспільному: "Вночі 20 січня брата Ігоря Мазепи - Юрія, який є одним із чотирьох затриманих у справі про злочинну організацію, суд відправив під варту з альтернативою застави 44 мільйони гривень".

 

Прокуратура просила призначити Юрієві Мазепі заставу розміром 500 мільйонів гривень.

 

"Ми збили заставу з 500 млн, в 10 разів. Також заздалегідь оплатили платну камеру, їдемо проконтролювати", - розповів адвокат.

 

Юрія Мазепу, за словами адвоката Тараса Пошиванюка, також підозрюють в участі у злочинному угрупованні. Однак, він заявив, що подробиць не знає.

 

Адвокат  Крикун-Труш на запитання журналістки, у чому саме підозрюють Юрія, і як хто він проходить у справі, відповів, що "як брат".

 

"Як брат. Не повірите, але я серйозно. Не жартую", - сказав Крикун-Труш.

 

Раніше повідомлялось, що Державне бюро розслідувань затримало 18 січня українського бізнесмена, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу під час проходження україно-польського кордону.

 

Згодом правоохоронці повідомили, що Мазепу підозрюють у створенні злочинної організації та заволодінні 7 га землі біля Київської ГЕС. У компанії Concorde Capital відкидають звинувачення.

 

Як повідомляла «УМ», Ігор Мазепа не розуміє підстав свого затримання, адже рішення про виділення земельних ділянок особисто він не приймав і це питання до посадовців. Тоді як він не отримав, а купив ділянки вже через «другі руки».