Нацполіція фіксує динаміку зниження вуличних злочинів – Вигівський

20:25, 28.12.2023
Нацполіція фіксує динаміку зниження вуличних злочинів – Вигівський

Вулична злочинність в Україні зменшилась. (Фото Нацполіції)

Начальник Національної поліції Іван Вигівський повідомив, що злочинність, особливо вулична, постійно зменшується в Україні.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Вигівський розповів  інтерв’ю «Українським новинам» у четвер.

 

"Ми маємо чітку динаміку зниження основних видів злочинів, таких як розбої, пограбування, тяжкі тілесні ушкодження, та ми максимально їх розкриваємо", – каже очільник Нацполіції.

 

За його словами, вулична злочинність в Україні зменшилась: якщо у 2020 році було 7 тис. випадків грабежів, в 2021 році їх було вже 4500, а у 2022 році – 2 тис, а в цьому році їх було всього 1600.

 

Він додав, що розкрито на сьогодні 1581 такий злочин, тобто 99%.

 

Що стосується вбивств, то у 2021 році зафіксований 1171 випадок, а зараз 1033. Як пояснює Вигівський, до статистики не враховують вбивства, які пов’язані з війною, так як вони кваліфікуються не за ст. 115 "Умисне вбивство", а за ст. 438 "Порушення законів і звичаїв війни".

 

Також не враховують 2022 рік, так як статистика за саме за цей період не є релевантною, оскільки у перший рік війни багато людей виїхали із України, були вжиті максимальні заходи безпеки – посилені патрулювання, блок-пости, комендантська година, заборона продажу алкоголю, посилення відповідальності за скоєння злочинів.

 

Тепер, за словами очільника Нацполіції, у 2023 році, картина трохи повертається до довоєнної – відбулась адаптація громадян.

 

Категорія вуличних злочинів значно зменшилася. На це вплинуло збільшення кількості нарядів поліції та співпраця з іноземними колегами, а також запровадження комендантської години.

 

Як повідомляла "УМ", вже найближчим часом 500 поліцейських нестимуть службу в українських школах.