Телеведучий Олексій Печій використав акредитацію на саміт ЄС для втечі

11:21, 23.12.2023
Телеведучий Олексій Печій використав акредитацію на саміт ЄС для втечі

Олексій Печій ганебно втк за кордон. (24tv.ua)

Телевізійний ведучий «24 каналу» Олексій Печій спланував свою втечу з України за кордон: спочатку легально отримав акредитацію на саміт Європейського Союзу в Брюсселі, який тривав з 14 до 15 грудня, а потім не повернувся в Україну.

 

Свої аргументи щодо втечі за кордон він виклав у соцмережах лише через тиждень після цього.

 

Як інформує Україна молода, про цю скандальну історію повідомляє «24 канал», а також «Детектор медіа».

 

Відомо, що Печій особисто оформляв акредитацію на саміт ЄС у Міністерстві культури та інформаційної політики та отримав її.

 

 «По його (саміту – Ред.) завершенні журналіст і ведучий не повернувся до України. І лише за тиждень написав допис, у якому намагався виправдати свою зрадницьку позицію», — повідомили на сайті 24 каналу.

 

Зокрема, генеральний директор медіахолдингу "Люкс", до якого належить 24 канал, Роман Андрейко в коментарі «Детектору медіа» сказав, що був шокований учинком Олексія і не міг повірити, що він таке зробить:

 

«Ми з перших днів війни називаємо нашу роботу інформаційним фронтом. А ми бійці інформаційного фронту. Олексій дезертирував з цього фронту. Він доросла людина, і він свідомо це вчинив, усвідомлюючи наслідки свого вчинку. Ніхто з колег не очікував такого.

 

Є така фраза: “Не суди, і тебе не будуть засуджувати”. Час нас усіх розсудить, і Олексій, можливо, зрозуміє, що це була найбільша помилка в його житті. Ми з колективом залишаємось тут, разом і до перемоги».

 

Пан Андрейко нагадав про роботу його каналу та підтримку ЗСУ: «Якщо хтось перестав вірити, що все це є частиною нашої перемоги, то цій людині з нами не по дорозі».

 

Також він додав, що вважає страх нормальним і не засуджує людину за страх і за втому від війни: «Але робити те, що зробив Олексій, не дає підстав ні страх, ні втома. Він підставив своїх колег. Бо такий вчинок кидає тінь на репутацію журналістів в цілому».

 

Очільник 24 каналу вважає, що цим кроком Олексій Печій перекреслив свою кар’єру: «Він, певно, цього ще не усвідомлює. У нього були мільйони прихильників. Я був серед його прихильників і часто з ним радився. Ким тепер він стане? Хто його знає там як журналіста, аналітика? Це шокуючий, безглуздий вчинок».

 

Пост журналіста, в якому він пояснює своє рішенння, зараз недоступний, але зберігся в скринах:

 

«Я усвідомлюю, що в Україні на мене чекає суспільний осуд. Втім, як український журналіст, я продовжу інформаційну боротьбу за Україну, працюючи з західними медіапроєктами для просування українського порядку денного в західному суспільстві. Попри засудження, тиск та переслідування, я не припинятиму робити те, що я вмію, і те, що може трохи наблизити нашу перемогу», — написав Печій.

 

Також він вважає, що в найближчі дні проти нього розпочнеться «кампанія так званого медіакілерства» з метою знищити його як журналіста. Але додає, що  не відмовиться «від пошуків допомоги для українського війська».

 

На сайті 24 каналу колеги Олексія засудили його вибір. Ведуча Ірина Узлова зазначила, що «позиція і рішення всього однієї людини не віддзеркалює внесок та ідеологію всього колективу, який і думки не має їхати жити та боротися деінде».

 

Ведучий Арсен Цимбалюк «наголосив, що такі, як Олексій Печій, повинні збагнути, що жодна Польща, жодна Західна Європа не врятують усіх, якщо не встоїть Україна».

 

Як повідомляла «УМ», міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс каже, що  готовий допомогти Україні з мобілізацією її громадян-біженців.

 

Раніше у кількох німецьких виданнях вийшло інтерв’ю міністра оборони України Рустема Умєрова, у якому згадано про плани призову українців за кордоном і навіть застосування санкцій до них.   

 

Згодом у Міністерстві оборони уточнили, що міністр Рустем Умєров закликає всіх українців долучатися до Збройних сил, але питання про механізм покарання або юридичного тиску на чоловіків за межами України зараз не стоїть.