Миколаївський собор у Кременці: вперше за 191 рік пролунала українська молитва, відео

15:09, 06.12.2023
Миколаївський собор у Кременці: вперше за 191 рік пролунала українська молитва, відео

Богослужіння у Миколаївському соборі Кременця розпочали з виконання Гімну України. (Фото Суспільного та ПЦУ)

Історичний день відбувся у місті Кременець на Тернопільщині: саме тут, у давньому Миколаївському соборі вперше за 191 рік пролунала українська молитва, а також вперше – Гімн України.

 

Перше богослужіння українською мовою з нагоди Дня святого Миколая провела Православна церква України, очолив його митрополит Тернопільський і Кременецький ПЦУ Нестор.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Тернопільська Єпархія ПЦУ в середу, 6 грудня.

 

«Українська Молитва воскресила Миколаївський Собор: Окупована духовність на 191 рік - звільнена! Свято-Миколаївський собор у Кременці знову наповнився духом української православної віри та національного єднання.

 

Сьогодні у Кременець відзначився видатним історичним днем - у Миколаївському соборі відбулося перше богослужіння українською мовою після майже двох століть мовчання. Святкова молитва вперше прозвучала, огортаючи вікові стіни храму, водночас символізуючи воскресіння національної духовності», - йдеться  повідомленні єпархії.

 

 

Водночас, виконувач обов’язків директора Кременецько-Почаївського історико-архітектурного заповідника Василь Ільчишин наголосив:

 

«Вперше за 191 рік лунає українська молитва у Миколаївському соборі міста Кременець! Адже саме сьогодні, 6 грудня 1832 року Миколаївський собор був анексований. І саме сьогодні, 6 грудня 2023 року, відбувається перше українське богослужіння до свята св. Миколая та лунає молитва за українських воїнів у День Збройних сил України».

 

Зазначимо, що богослужіння розпочали з виконання Гімну України.

 

 

Як повідомляла «УМ», Свято-Миколаївський собор міста Кременець на Тернопільщині було «по-варварськи» реставровано московським попівством.

 

Термін дії договору про безоплатне користування УПЦ МП приміщенням Миколаївського собору та інших об’єктів, що є державною власністю, закінчився на початку цього року –12 лютого 2023 року. Відтоді заповідник неодноразово повідомляв релігійній громаді про закінчення терміну дії договору. УПЦ МП намагалася подовжити дію договору, звертаючись до МКІП, однак отримала відмову.

 

Зауважимо, що 30 листопада виконавча служба примусово повернула Миколаївський собор у власність держави. Після відмови московського попівства добровільно покинути приміщення, в собор прийшли судові виконавці та поліцейські.

 

Адже ще 2 жовтня суд зобов’язав релігійну громаду Парафія Святителя Миколая (Московського патріархату) повернути Миколаївський собор у Кременці Кременецько-Почаївському історико-архітектурному заповіднику.

 

Цю постанову Західного апеляційного господарського суду від 2 жовтня Верховний суд підтвердив у вівторок, 5 грудня, повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

 

Свято-Миколаївський собор (раніше Францисканський монастир) - пам'ятка архітектури національного значення. Був заснований 1606 року єпископом Марціном Шишковським при дерев’яному парафіяльному костелі Успіння Діви Марії.

 

У середині XVII ст. тодішній Францисканський монастир був розгромлений, а згодом відновив свою діяльність. У XVIII ст. Станіслав Потоцький надав значні кошти для добудови костелу.

 

На початку XIX століття монастир володів селом Бонівка (нині Кременецького району), а до парафії входило місто Кременець і близько 40 навколишніх сіл.

 

1832 року за указом царя Ніколая І Францисканський монастир закрили, а його територію і споруди зайняла Московська православна церква. Костел переосвятили на Миколаївський собор.