У полоні рашистів зник український правозахисник, боєць ЗСУ Максим Буткевич, фото

11:04, 10.11.2023
У полоні рашистів зник український правозахисник, боєць ЗСУ Максим Буткевич, фото

Серпень 2023 - Московський апеляційний суд. Максим Буткевич на відеозв'язку з СІЗО у Луганську. Після цього про нього нічого не відомо. (Фото: ВВС News Україна.)

Колишній журналіст ВВС, український правозахисник і військовий Збройних сил України Максим Буткевич зник у російській каральній системі.

 

Як інформує УМ, про це повідомила ВВС News Україна.

 

Із кінця серпня 2023 року про місце перебування Буткевича нічого не відомо ні його адвокату, ні батькам. Листи і посилки, надіслані до нього у СІЗО тимчасово окупованого Луганська, повертаються.

 

Через загрозу переслідування з Росії виїхав адвокат правозахисника Олександр Федулов. Він – єдиний, хто зміг побачитися з Максимом під час полону. Федулов входив до групи адвокатів російського опозиціонера Олексія Навального.

 

Буткевич, який у складі ЗСУ воював на сході України, потрапив у російський полон влітку 2022 року.

 

 

За понад рік батьки бачили сина лише кілька разів і лише на відео, які оприлюднювали російські ЗМІ. У серпні 2023 року побачили на фото. Його зробили журналісти "Медіазони" з засідання апеляційного суду над Максимом, який проходив у Москві.

 

Буткевич тоді перебував у Луганському СІЗО і був з судом на відеозв'язку.

 

Після того, як у березні 2023 року так званий "суд" "ЛНР" виніс вирок правозахиснику - 13 років позбавлення волі - рідні і друзі Максима сподівалися на обмін. Українських полонених іноді міняють після рішень суду. Але цього не відбулося.

 

У серпні 2023 року суд у Москві залишив вирок українському правозахиснику чинним. Після цього Максим Буткевич зник.

 

 

Зазначається, що кореспонденти ВВС намагаються отримати від російських органів влади інформацію про те, де зараз перебуває Буткевич.

 

Як повідомляла УМ, у російському полоні більше семисот «азовців».