Чи здатні перевірки діяльності ТЦК та СП відновити довіру суспільства до мобілізаційної кампанії

15:08, 02.08.2023
Чи здатні перевірки діяльності ТЦК та СП відновити довіру суспільства до мобілізаційної кампанії

По всій Україні правоохоронці перевіряють незаконну діяльність місцевих «божків» з ТЦК та СП. (Фото Офісу генпрокурора)

Влада намагається заспокоїти суспільство, обурене чисельними фактами безміру та неприхованої корупції з боку регіональних «князьків», відповідальних за мобілізаційну кампанію.

     

Саме для цієї мети, ще й за дорученням президента Зеленського вже кілька тижнів правоохоронці та робочі групи Міноборони перевіряють роботу регіональних ТЦК та СП та причетність їхнього керівництва не лише до вимагань та хабарництва, але й до інших злочинів. І перші результати, за словами самого глави держави, є невтішними.

       

І хоча українців, які зіткнулися з проблемами під час взаємодії з ТЦК та СП, закликають повідомляти про це на гарячі лінії та чат-боти Міноборони, справедливо буде зауважити, що цю проблему влада створила собі сама.

 

Адже майже 16 місяців на скарги громадян щодо безміру місцевих «божків» з ТЦК ніхто не зважав (того ж одіозного віськкома з Одеси Євгена Борисова навіть після перших журналістських розслідувань службові «перевірки» визнали «білим та пухнастим»), як і на чисельні відео з фактами беззаконня на вулицях (мовляв, то ворожа ІПСО), а схаменулися лише на 17-й місяць, коли точка суспільного кипіння сягнула вищої позначки.

      

При цьому самі працівники колишніх «військкоматів» ставили мобілізаційний план вище закону. І їх можна зрозуміти, коли держава у небезпеці. Але чому за майже 1,5 роки після вторгнення влада не бажає грунтовно узаконити діяльність ТЦК та СП? Що заважає парламентській більшості ухвалити Закон про колишні військкомати з новою вивіскою, щоб вони не функціонували лише на підставі безумовно законної, але тим не менш лише постанови уряду про створення ТЦК та СП, ухваленої за день до вторгнення – 23 лютого 2022 року.

       

Тоді як відповідний закон про ТЦК та СП не був підтриманий Радою ще восени 2021 року. Не виносився він у зал і донині. Чому? Окремі юристи припускають, що влада перестраховується: мовляв, після війни можна буде скасувати урядову постанову, а відтак і «обнулити» можливі претензії громадян, які побажають позиватися до військкомів та на їхні незаконні дії.

     

Те, що наразі лише ДБР розслідує 106 кримінальних проваджень щодо порушень під час роботи ТЦК та СП та військово-лікарських комісій, звісно добре. Втім, загалом проблеми порушень під час мобілізаційної кампанії це навряд чи вирішить. Тож не дивно, що українці у фотожабах висміюють того ж Борисова у суді, коли він скаржився на тромби, які в нього можуть відірватися. Мовляв, нехай пройде конвеєрну ВЛК у Білгород-Дністровському, де його за лічені хвилини визнають здоровим (придатним).

      

Під вартою опинився і обласний військком Рівненщини Сергій Луцюк, який полюбляв «виховувати» підлеглих бейсбольною биткою, а також закривав очі на їхню наркозалежність. В різних регіонах різко почали затримувати окремих посадовців ТЦК та СП на хабарях, в середньому від 2 до 5 тисяч доларів за допомогу в тимчасовому «замороженні» чи уникненні мобілізації, або й взагалі – у знятті з військового обліку.

      

Що дадуть такі дії? Звісно недоброчесні працівники ТЦК та СП дещо вгамуються та принишкнуть. Та чи надовго? Чи вирішить це проблему? Навряд чи. Можливо варто було б для початку перевірити списки тих, кого зняли з військового обліку протягом 2022-2023 років і тим самим зробити цю «графу доходів» корупціонерів у формі не лише проблемною, але й нецікавою, такою, де «не піднімеш грошей» на віллу чи «джипарус».

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білгород-Дністровському організували масштабну «демобілізацію» для ухилянтів з усієї України.