9 років за переконання: перший політв’язень рф Микола Шиптур нарешті потрапив додому

10:04, 26.05.2023
9 років за переконання: перший політв’язень рф Микола Шиптур нарешті потрапив додому

Після звільнення у березні цього року Микола Шиптур лише зараз зміг потрапити додому. (Фото: Фейсбук Об'єднання родичів політв'язнів Кремля)

За участь у проукраїнському мітингу 45-річний Микола Шиптур був ув’язнений у Сімферополі й з 2014 року відбував покарання.

 

Як інформує УМ, про це повідомили в Об’єднанні родичів політв’язнів Кремля у Фейсбуці.

 

"Неможливо словами передати всі ці відчуття. Тільки вчора нарешті добрався додому. Зараз займаюся приємними домашніми клопотами, відновлюю потихеньку документи та готуюся до свого дня народження, що буде вже завтра", - поділився з Об’єднанням своїми емоціями експолітв’язень.

 

Спочатку український політв'язень залишив РФ через грузинський кордон. На попутці Шиптур добрався до Тбілісі, де його зустрів друг. З пересадками в Єревані та Кишиневі Шиптур нарешті повернувся на Батьківщину.

 

"У Центрі мені казали, що додому я зможу потрапити тільки після закінчення війни, бо немає консульських зв’язків. Разом з тим Міграційна служба РФ стверджувала, що зовсім скоро відпустить мене, але точних термінів не вказувала. Ці розбіжності викликали в мені велику тривогу, але одного ранку все швидко та раптово вирішилося", - розповів Шиптур.

 

Нагадаємо, що 9 березня 2023 року Микола Шиптур вийшов на волю із Сімферопольскої колонії, оскільки сплив його термін ув’язнення. Після звільнення його одразу ж забрали працівники міграційної служби РФ. Зв'язку із ним не було, місце перебування також не було невідоме.

 

Як повідомляла УМ, репресії проти кримських татар: у Криму зник активіст Люманов.