Герой України Дмитро Коцюбайло «Да Вінчі» загинув у бою під Бахмутом

20:14, 07.03.2023
Герой України Дмитро Коцюбайло «Да Вінчі» загинув у бою під Бахмутом

Герой України, комбат «Вовків Да Вінчі» Дмитро Коцюбайло, як завжди повів своїх бійців першим у бій. (facebook.com/1oshrdukps)

Легендарний Герой України, комбат 67-ї окремої механізованої бригади Дмитро Коцюбайло з позивним «Да Вінчі» загинув у запеклому бою під Бахмутом у вівторок, 7 березня.

 

Молодший лейтенант, 27-річний командир механізованого батальйону «Вовки Да Вінчі», як завжди повів своїх бійців у бій, який став для нього останнім…

 

Як інформує Україна молода, про важку втрату повідомив президент Володимир Зеленський, побратими Героя та «Вовки Да Вінчі» у соцмережах.

 

«Сьогодні в бою загинув «Да Вінчі», Герой України, доброволець, людина-символ, людина-хоробрість, – Дмитро Коцюбайло. Боєць 67-ї окремої механізованої бригади, комбат. Загинув в бою під Бахмутом, у бою за Україну.

 

Він із 2014 року захищав нашу незалежність, гідність нашого народу. Один із наймолодших героїв України. Один із тих, чия особиста історія, характер, сміливість навіки стали історією, характером і сміливістю України», - сказав глава держави у відеозверненні.

 

За його словами, уже понад девʼять років українські герої в жорстоких боях за державу виборюють майбутнє для України.

 

«Спокій і відносна безпека в тилових містах – це їхній подвиг. Наша впевненість у перемозі України – це їхня стійкість і сила.

Україна завжди памʼятатиме своїх героїв. Наша памʼять про них не згине. Згине цей ворог, щоп рийшов в Україну.

67-ма бригадо, воїни, слава вашій хоробрості! Усі українці, хто бʼється за Бахмут, слава вашому героїзму! Дякую всім воїнам, чия стійкість і наполегливість знищують армію окупанта на Донбасі! Вічна памʼять усім, хто віддав життя за Україну!», наголосив Верховний Головнокомандувач.

 

 

Водночас, 1-ша окрема штурмова рота ДУК ПС повідомила, що Дмитро Коцюбайло загинув під час виконання бойового завдання під Бахмутом.

 

«Командир «Вовків Да Вінчі» загинув зі зброєю в руках, загинув, першим ідучи в бій. Жив і загинув як Герой.

 

Наш підрозділ зветься «Вовки Да Вінчі» саме тому, що ми завжди йшли за ним у бій. Він був для нас найкращим командиром, побратимом, лідером і взірцевим націоналістом», - повідомили «вовки».

 

Побратими полеглого Героя нагадали, що все своє свідоме життя Дмитро Коцюбайло присвятив боротьбі. Він пішов на фронт, коли йому заледве виповнилося 18 років. Про його бойовий шлях промовисто говорить факт, що «Да Вінчі» став першим добровольцем і наймолодшим командиром, котрий прижиттєво отримав звання «Героя України». За Україну в 27 років він віддав своє життя.

 

«Сьогодні наша бойова родина зазнала непоправної втрати. Сьогодні вся Україна втратила легендарного командира. Віднині його боротьбу мусимо продовжувати всі ми. В ім'я наших полеглих героїв — ми виграємо цю війну, випаливши російських окупантів з нашої землі.

Честь і слава Герою!», - наголосили «Вовки Да Вінчі».

 

 

Дмитро Коцюбайло народився у 1995 році в Івано-Франківській області. Був активним учасником Революції гідности, перебував на фронті з початку російсько-української війни. У 2014 році, у свої 18 років він зазнав важкого поранення танковим снарядом у Пісках Донецької області.

 

Після одужання, через три місяці реабілітації повернувся на фронт, де продовжив відстоювати суверенітет і територіальну цілісність України.

 

У 2017 році він отримав від активістів неофіційне звання «Народний герой».

 

Указом президента Зеленського від 30 листопада 2021 року Коцюбайлу було присвоєно звання Героя України.

 

 

Російське повномасштабне вторгнення Коцюбайло і його добровольчий підрозділ зустріли на Донбасі. У середині лютого рота Да Вінчі воювала поблизу Щастя.

 

Пізніше «Вовки Да Вінчі» перемістилися на Криворізький напрямок, потім на Харківщину (де він брав активну участь в деокупації) і після цього на Луганщину і Донеччину.

 

Як повідомляла "УМ", Генштаб ЗСУ повідомив, що незламним Героєм на рашистському відео, якого цинічно розстріляли російські злочинці після гасла «Слава Україні!» є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Шадура.