Волонтерка і парамедикиня Яна Рихліцька загинула під час евакуації поранених під Бахмутом

13:48, 05.03.2023
Волонтерка і парамедикиня Яна Рихліцька загинула під час евакуації поранених під Бахмутом

Яна Рихліцька «Яра» була медикинею у стабілізаційному пункті Бахмута, де врятувала чимало життів. (facebook.com/yana.rykhlitskaya)

Волонтерка та парамедикиня 93-ї бригади «Холодний Яр» Яна Рихліцька «Яра» загинула під час евакуації поранених під Бахмутом 3 березня.

 

Евакуаційна швидка потрапила під ворожий обстріл.

 

Яні було 29 років, її називали  світлим янголом бійців…

 

Як інформує Україна молода, про важку втрату повідомили рідні та близькі полеглої медикині.

 

Відомо, що до війни Яна працювала у страховій компанії, а також у сфері ІТ.

 

Після вторгнення займалася волонтерством, допомагала цивільним і військовим.

 

У травні добровільно пішла у ЗСУ, була медикинею у стабілізаційному пункті Бахмута, де врятувала чимало життів.

 

«Дівчинка з косичками. Багато хто працював на стабпунктах і зустрічав дівчинку з косичками, більше не зустрінете, її вбила Росія. Бойовий медик Яна ("Яра") Рихліцька та санітар загинули під час евакуації поранених під Бахмутом», - написав фотограф Сергій Нужненко.

 

 

«Промінчик сонця і позитиву 93-ї бригади «Холодний Яр». Завжди мільйон питань, смілива та допитлива, ось така вона - Яра, запам‘ятається нам», - зазначив лікар анестезіолог-інструктор TCCC Микола Дем'янюк.

 

«Стабілізаційний пункт – це місце, де поранених, витягши з поля бою, перев'язують і готують до довгої дороги до медиків. Щоб дожили. Потік поранених, який був на Бахмуті я навіть осягнути не можу. Але коли я спитала "як вони", (Яна – ред.) відписала: "поки весело, цілі" . За кілька годин до того, як їх медична евакуаційна автівка потрапила під обстріл», – пише подруга Яни Тетяна Зенарт.

 

 

Волонтерка Христина Морозова пише про Яру: «Я пам'ятаю її такою. Ще без дредів, з коротшим волоссям. Влітку ми тиждень навчалися в Центр підготовки операторів БПЛА "Крук". В групі було лише троє дівчат. І серед них Яна Рихліцька. Яра з Холодного Яру.

 

Вона якраз шукала, куди мобілізуватися. Ми говорили про це, говорили про Харків, про Кракен, Хартію. А поки Яна-Яра волонтерила. Її телефон не змовкав. Це був нескінченний потік запитів, прохань — допомогти, підтримати, дістати, врятувати».

 

За її словами, вона вміла «закрити питання» швидко, це був просто рівень «магістр магії волонтерства».

 

«Але 3 березня бойового медика "Холодного Яру" Яну Рихліцьку вбили pociяни. Під Бахмутом під час евакуації поранених. Вбили ті, хто не вартий навіть волосини з її голови. Мої співчуття рідним і друзям. Мені дуже, дуже прикро», - наголосила пані Морозова.

 

 

І додала: «Батьки Яни відмовилися від допомоги, замість цього просять донатити на ЗСУ. Давайте підтримаємо останній збір Яри з Холодного Яру. Давайте будемо пам'ятати цю добру, круту, хоробру дівчинку».

 

Друзі і знайомі загиблої кажуть, що Яна робила все заради перемоги, ризикувала життям, щоб допомогти пораненим.

 

 

«У всіх тактичних медиків, інструкторів з такмеду та бійців, яким вона допомогла, це чорний день. Помстимося. Спокійно, з холодною люттю всередині, робимо свою справу», – пише волонтер Валерій Багинський.

 

Побратими парамедикині опублікували фото снаряду, на якому написано: "За Яру з Холодного Яру".

 

 

Як повідомляла «УМ», командир 1-го батальйону полку «Азов» майор Олег Мудрак із позивним «Сухар» пішов з життя у віці 36 років. Відважний захисник пів року провів у російському полоні, пережив теракт в Оленівці та тортури.