Зеленського закликають ветувати закон №8271 щодо посилення покарання військовослужбовців

08:48, 17.12.2022
Зеленського закликають ветувати закон №8271 щодо посилення покарання військовослужбовців

Кримінальну відповідальність військових хочуть суттєво підвищити. (facebook.com/RDTerritorialDefenseForcesNorth)

Неабиякий суспільний резонанс викликав прийнятий днями Верховною Радою закон 8271, який суттєво посилює кримінальну відповідальність військовослужбовців.

 

Відтак, петиція з проханням до президента Володимира Зеленського ветувати цей «драконівський» закон набрала понад 26 тисяч голосів з необхідних 25 тисяч вже за добу.

 

Як інформує Україна молода, це засвідчує електронна петиція на сайті президента авторства Тетяни Костогризенко.

 

Зауважимо, що законопроєкт 8271 був проголосований у Верховній Раді 13 грудня і направлений на підпис президенту. Його підтримали всі політичні сили, окрім фракції "Голос".

 

Згідно з пояснювальною запискою, проєктом закону пропонується внесення змін до статей 69 та 75 Кримінального кодексу України щодо "виключення можливості призначення більш м'якого покарання військовослужбовцям, ніж передбачено законом та звільнення від відбування покарання з випробуванням". Також підвищується рівень санкцій за вчинення військових адміністративних правопорушень.

 

Документ пропонує надати повноваження Військовій службі правопорядку ЗСУ здійснювати огляд уповноваженими посадовими особами військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння з використанням технічних засобів та тестів.

 

Водночас, як зазначають активісти руху ЧЕСНО, законопроєкт суттєво обмежує право українських військових на судовий захист.

 

"Тепер судді не будуть враховувати всі обставини справи, коли виносять вирок у справах про військові злочини. Тепер судова практика буде одностайна – усім військовим реальні й великі строки. І тим, хто самовільно залишив місце служби, бо перебував у стані алкогольного сп'яніння, і тим, хто за станом здоров'я дійсно не зміг вчасно прибути на службу", - зазначила аналітик руху ЧЕСНО Вікторія Олійник, яка дослідила, чим загрожує військовим імплементація змін до Кримінального кодексу України.

 

"Ми бачимо, як гостро втретє за тиждень суспільство реагує на те, що у парламенті забули про парламентаризм. Законодавчі ініціативи не розглядаються належним чином, і депутати голосують наосліп", – наголошує лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

 

Вона також нагадала, що петиція щодо ветування містобудівної "реформи", яка надає преференції забудовникам і позбавляє громадян прав впливати на відбудову України, набрала понад 40 тисяч голосів у рекордно стислі строки.

 

Як повідомляла «УМ», Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявляє, що українське військо достатньо укомплектоване людьми, тому потреби у новій хвилі мобілізації ще сотень тисяч людей наразі немає.