У Криму засудили на тривалі терміни Нарімана Джеляла та братів Ахтемових

11:59, 21.09.2022
У Криму засудили на тривалі терміни Нарімана Джеляла та братів Ахтемових

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял отримав 17 років буцегарні за вироком суду в окупованому Криму.

Верховний суд окупованого Криму засудив до 17 років ув’язнення заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, а активістів Асана і Азіза Ахтемових до 15 і 13 років.

 

Як інформує УМ, про це 21 вересня повідомили «Ґрати» у Телеграм.

 

Окрім тюремних термінів суд призначив штрафм. Джеляла зобов’язали виплатити 700 тисяч рублів (426 тисяч грн), а Ахтемових по 500 тисяч рублів (304 тисячі грн).

 

Після відбуття терміну їм призначили ще нагляд: півтора року Джелялу і по року Ахтемовим.

 

Український омбудсмен Дмитро Лубінець назвав вироки помстою рф за супротив окупації земель кримськотатарського народу і за участь Джеляла у Кримській платформі. Він заявив, що буде добиватися звільнення українських політв’язнів.

 

3 та 4 вересня 2021 року ФСБ РФ в Криму затримала заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла, а також активістів Ельдара Одаманова, братів Азіза й Асана Ахтемових та Шевкета Усеїнова. Їм предʼявили звинувачення у диверсії на газопроводі, а 6 вересня «суд» заарештував Джеляла на два місяці.

 

10 вересня ФСБ перекваліфікувала справу Джеляла на тяжче звинувачення. 23 вересня Джеляла звинуватили у зберіганні, передачі й носінні вибухових речовин. У листопаді до звинувачень додали контрабанду вибухового пристрою, а в грудні — заподіяння збитків. Попереднє розслідування російських силовиків завершено.

 

При цьому у справі про «диверсію на газопроводі» у селі Перевальне ФСБ продовжила обшуки у кримських татар. Також відомий випадок тортур.

 

Як повідомляла УМ, в окупованому Криму почав діяти рух опору окупантам «Жовта стрічка».