Червоний хрест заперечує надання гарантій безпеки оборонцям Азовсталі

14:10, 04.08.2022
Червоний хрест заперечує надання гарантій безпеки оборонцям Азовсталі

Представники Червоного Хреста цинічно заявили, що не гарантували безпеку українським військовополоненим

Міжнародний комітет Червоного Хреста повідомив, що не гарантував безпеку українських захисників «Азовсталі», які згодом опинилися в російському полоні.
 
Як інформує Україна молода, про це вони повідомили в опублікованій заяві.
 
«Ми не гарантували безпеку військовополонених, які потрапили в руки ворога, тому що це не в наших силах. Ми заздалегідь прояснили це сторонам»,— йдеться в повідомленні. 
 
В організації наголосили, що під час виходу військових з «Азовсталі» Червоний Хрест був лише нейтральним посередником у координації зі «сторонами конфлікту».
 
Після теракту в Оленівці Червоний Хрест запросив доступ до колонії та до всіх місць, де лікуються постраждалі або куди могли бути перевезені тіла. Червоний Хрест також запропонував підтримати евакуацію поранених та безоплатно передати медикаменти, засоби захисту та матеріали для судово-медичної експертизи — ця пропозиція залишилась без відповіді, як і прохання про доступ. 
 
У заяві також повідомили, що Міжнародний комітет Червоного Хреста відвідав Оленівку лише один раз, у травні, щоб доставити цистерни з водою. Тоді їм вдалося поспілкуватись з військовополоненими, але не всіма — не було доступу до тих, кого утримували на індивідуальній основі.
 
Після трагедії в Оленівці Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Червоний Хрест та ООН були гарантами безпеки та обміну бійців, які вийшли з «Азовсталі».
 
Нагадаємо, що минулого тижня в Оленівці загинули українські полонені. Росія заявила, що їхня загибель — наслідок українського обстрілу.
Україна зауважує, що це цілеспрямований теракт, який здійснила Росія.
 
Як повідомляла УМ, рідні українських бранців Кремля після масового вбивства військовополонених в Оленівці вимагатимуть відставки голови Міжнародного комітету Червоного Хреста.
 
Вони скаржаться, що Червоний Хрест досі не повідомив, скільки людей загинуло під час полону в росіян, і яка кількість перебуває у донецьких лікарнях, на непідконтрольній Україні території.