На Миколаївщині українські десантники звільнили від окупантів село

17:14, 21.03.2022
На Миколаївщині українські десантники звільнили від окупантів село

Покинута і розбита військова техніка рашистів у звільненому селі на Миколаївщині. (facebook.com/www.dshv.mil.gov.ua)

Підрозділи Десантно-штурмових військ ЗСУ на Миколаївщині звільнили село від російських терористів, які вже планували розстріляти окремих полонених чоловіків.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Командування ДШВ ЗСУ в соцмережах у понеділок.

 

«Південь України, Миколаївська область. Уздовж доріг часто зустрічається знищена російська техніка з латинською літерою «Z». Це все, що залишилось від колон російських окупантів, яку знищила вогнем артилерія 80-ї одшбр ДШВ ЗСУ», - йдеться в повідомленні.

 

Це лише один із маленьких епізодів великої війни за свободу і звільнення України від російських окупантів.

 

Мешканка звільненого села пані Катерина М. розповіла про те, як його окупували російські фашисти:

 

«Перед тим, як увійти в наше село, вони нас обстріляли. Кілька снарядів розірвалось посеред вулиці, кілька взагалі потрапили у дитячий садок. Будівля садочка геть потрощена… З початком війни садочок закрився, тому ні діточки, ні вихователі, на щастя, не загинули. Я сама мама двох дітей. Навіть страшно уявити, що б було, якби ми привели нашу малечу туди… Досі моторошно, як про це думаю… Потім фашисти увійшли в село…»

 

За її словами, селян спочатку пограбували: забрали комп’ютерну техніку в школі, а по хатах забирали мобільні телефони, і взагалі, все що їм сподобалось. При чому пояснювали: «Мы вас освобождать пришли».

 

 

«У селі знайшлась одна потвора, з місцевих, яка стала рашистам видавати, де проживають учасники АТО/ООС, патріотично налаштовані громадяни. І мого чоловіка також забрали. Як був у хаті у капцях, спортивних штанах і футболці, так і потягли на мороз»,- каже жінка.

 

Усіх затриманих повели в поле за селом. Багатьох хлопців били. Плач по всьому селу стояв.

 

«Усю ніч їх отак у полі тримали. Думала розстріляють наших хлопців. А на ранок рашисти заметушилися. Десь почулася стрільба. Забігали у паніці. Зброю кидали, форму, знову забігали до хати, шукали цивільний одяг.

 

І тут я зрозуміла: та вони ж відступають! Геть з села тікають! Наші, Збройні Сили України підходять! І їм вже було не до затриманих. Тікали так, що кидали і своє майно, і награбоване. Але головне, що наші вчасно підійшли і врятували хлопців із села», - свідчить пані Катерина.

 

Зазначається, що підрозділи ДШВ оточили село з флангів, провели короткий бій, в результаті якого сили противника були знищені. Також під час цієї операції десантники захопили озброєння та військову техніку, відповідні документи тощо.

 

При цьому, десантники затримали та передали співробітникам СБУ місцеву мешканку, яка за 1000 рублів зливала загарбникам адреси учасників АТО та патріотично налаштованих громадян.

 

Нагадаємо, загальні бойові втрати противника з 24 лютого до 21 березня орієнтовно становлять: особового складу - близько 15 000 осіб, танків -498 од, бойовихброньованихмашин‒1535 од, артилерійськихсистем–240 од, РСЗВ- 80 од, засобівППО- 45 од, літаків–97 од, гелікоптерів–121 од, автомобільноїтехніки- 969 од, кораблі /катери - 3 од, цистерн з ПММ - 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 24, спеціальної техніки - 13.

 

Як повідомляла «УМ», в Херсоні на центральній площі російські окупанти розігнали мітинг на підтримку України та закидали мітингувальників світлошумовими гранатами. Є поранені.