УГКЦ розробляє план протидії російським окупантам

13:44, 05.02.2022
УГКЦ розробляє план протидії російським окупантам

Блаженніший Святослав (Шевчук). (news.ugcc.ua)

Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав заявив, що УГКЦ працює над створенням власного плану протидії у разі повномасштабного вторгнення російських військ.

 

Як інформує Україна молода, про це він сказав під час онлайн-пресконференції «Україна: досвід Церкви восьми років збройного конфлікту», передає Департамент інформації УГКЦ.

 

У своєму зверненні Блаженніший Святослав наголосив, що нинішня безпекова криза стосується не лише України, а й усього світу.

 

«Ми стикаємося з повномасштабною ескалацією між Росією і колективним Заходом. Україна в цьому контексті – лише частина повної панорами різних загроз і напруги… А отже, українська криза є кризою не лише для українців, вона стосується всього світу, насамперед Європи, а також Сполучених Штатів і країн-членів НАТО», – зазначив Блаженніший Святослав.

 

За словами предстоятеля УГКЦ, ескалація нинішньої загрози Росії проти України має щонайменше чотири виміри: воєнний, інформаційний, політичний та економічний. «Дуже часто їх називають гібридною війною, і вони явно присутні в нинішній ситуації», – сказав він.

 

Блаженніший Святослав зауважив, що згідно з соціологічним дослідженням центру Разумкова, українці найбільше довіряють армії, волонтерам і Церкві. І така велика довіра, зазначив глава УГКЦ, є для церков великою відповідальністю.

 

«Тож ми відчуваємо відповідальність перед усім українським суспільством і намагаємося скласти власний план того, що нам робити, особливо коли є ймовірність повномасштабного військового вторгнення російських військ в будь-який момент», – заявив глава УГКЦ.

 

За його словами, в такій ситуації насамперед є дуже важливо бути разом, співпрацювати, підтримувати один одного. Саме тому УГКЦ пропонує кілька конкретних способів відповіді. Серед них – молитва, солідарність з потребуючими, комунікація надії та консолідація суспільства.

 

«Ми сподіваємося, що через молитву та за міжнародної підтримки ми зможемо голосно сказати: Ні – насильству! Ні – війні! Ні – військовим діям як способу вирішення проблем, національних чи міжнародних. Діалог і солідарна співпраця допоможуть нам подолати будь-які труднощі, будь-які проблеми в сучасному світі», – підсумував Блаженніший Святослав.

 

Як повідомляла «УМ», західні ЗМІ продовжують роздмухувати паніку щодо можливого вторгнення РФ в Україну.