Український журналіст Роман Цимбалюк остаточно виїхав з Росії

19:43, 03.01.2022
Український журналіст Роман Цимбалюк остаточно виїхав з Росії

Роман Цимбалюк перебуває в Україні з кінця грудня. (facebook.com/RomanTsymbaliuk)

Кореспондент інформаційного агентства УНІАН, єдиний український журналіст, акредитований у РФ Роман Цимбалюк виїхав з Росії після виклику його на допит до прокуратури.

 

Як повідомляє "Україна молода", про це Цимбалюк розповів у інтерв'ю "Громадському" в понеділок, 3 січня.

 

«Я виїхав із Російської Федерації, оскільки вважаю, що є загроза моїй особистій безпеці. Російська хунта, здається, проявила себе. І зараз вони нібито кажуть, що відкликали виклик на допит, але це не означає, що його знову не буде. Перед цим також було багато сигналів, що вони взялися за останнього українського репортера в Москві дуже і дуже серйозно», — сказав Роман Цимбалюк.

 

За словами журналіста, за останні два місяці фактично всі топові постаті «російських інформаційних військ» передрікали йому різні проблеми.

 

«Хтось хотів, щоб мене засудили, хтось казав, що я шпигую, хтось ще якусь фігню видавав. Тому зараз треба дочекатися та зрозуміти, як діяти далі. Хоча відкрию вам таємницю. Незважаючи на те, що я прожив там 13 років та пропрацював кореспондентом агентства УНІАН, я ніколи не збирався там залишатися. І навіть якщо я туди більше не повернуся — це мене теж влаштує», — наголосив він.

 

Цимбалюк не знає, чи заведена взагалі справа в Росії проти нього. За його словами, останнім часом у російських ЗМІ почали публікувати у ЗМІ всілякі заяви про нього, звернення депутатів до Слідчого комітету, поліцію. Апогеєм цього стала публікація про виклик журналіста на допит.

 

«Замість мене прийшов мій адвокат, а прокурори чомусь на цю стрілку не прийшли. Хтось у сусідньому кабінеті Миколі Полозову сказав, що вони відкликали повістку. Так воно чи не так? Поки що дуже мало інформації. Але я не поспішатиму в Росію, тому що не хочу ставати заручником Кремля і чекати, поки мене обміняють. У нас і так там багато людей, яких треба витягти», — резюмував Цимбалюк.

 

Як повідомляла «УМ», 15 грудня адвокат Микола Полозов повідомив, що Цимбалюка звинуватили в екстремізмі в Росії та збираються порушити кілька адміністративних справ.

 

За словами журналіста, його переслідують за нібито «розпалювання міжнаціональної ворожнечі» щодо росіян.