Ченцям Лаври загрожує три роки буцегарні за напад на журналістів

10:13, 05.11.2021
Ченцям Лаври загрожує три роки буцегарні за напад на журналістів

Журналіст знімав сюжет про гасіння пожежі на території Лаври в одній із майстерень. (Фото: Магнолія ТВ)

Ченцям московського патріархату Києво-печерської Лаври, які вчинили напад на журналіста під час пожежі, що трапилася 4 листопада, загрожує покарання за статтею Кримінального кодексу України.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба Поліції Києва у Фейсбуці.

 

«За фактом перешкоджання журналістській діяльності біля Києво-Печерської Лаври розпочато кримінальне провадження», - говориться, зокрема, в повідомленні.

 

 

Стало відомо, що ченці накинулися на одного з журналістів, який вів прямий ефір на території монастиря, висвітлюючи пожежу. Один зі священнослужителів вихопив у репортера смартфон і відмовлявся його віддавати.

 

Від ченця звучали фрази на кшталт, "Тебе побить, нє?", "Дати по голові". Мешканець Лаври, який назвав себе брат Арсеній, поводився неадекватно, розмахував руками і закликав не знімати те, що відбувається.

 

Журналіст не розгубився і одразу ж звернувся до поліції, яка саме працювала на території монастиря, написавши на ченців заяву.

 

Правоохоронці встановили, що священнослужителі заважали працювати журналісту та намагалися відтіснити його з місця проведення відеозйомки, а також відібрати телефон.

 

Тепер за ч. 1 ст. 171 КК України "Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів" ченцям загрожує покарання.

 

Санкція статті передбачає штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

 

Нагадаємо, що вдень 4 листопада на території Києво-Печерської Лаври сталася пожежа. Вогонь поширився на покрівлю майстерні з розпису ікон. Завдяки злагодженим діям пожежних, вогонь вдалося загасити протягом години.

 

Під час пожежі постраждало три людини. Одна з них вистрибнула з вікна другого поверху.

 

Як з’ясувалася згодом, ченці напали не лише на журналіста Магнолії-ТВ, а й на кореспондента Сегодня.

 

Як повідомляла УМ, столичні рятувальники 4 листопада ліквідували загорання в майстерні з розпису ікон на території Києво-Печерської Лаври.