Омбудсмен Денісова закликає ЮНІСЕФ запобігти мілітаризації дітей в ОРДЛО

13:27, 10.08.2021
Омбудсмен Денісова закликає ЮНІСЕФ запобігти мілітаризації дітей в ОРДЛО

У окупованому Донецьку юних дівчат мілітаризують у такому собі клубі "Амазонки". (Фото СБУ)

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до глави Представництва дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні з проханням сприяти дотриманню прав дітей, які проживають на непідконтрольній українській владі території окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

 

У першу чергу, варто запобігти втягуванню дітей у збройний конфлікт, адже російські окупанти проводять системну політику з посилення мілітаризації підростаючого покоління.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Людмила Денісова написала у соцмережах у вівторок.

 

«На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей проводиться системна політика мілітаризації дітей. Окупаційні адміністрації перепрофілюють навчальні заклади середньої освіти в кадетські корпуси військового і козацького типу, впроваджуючи компонент, який базується на принципах пропаганди ідеології, спрямованої на формування стійкого негативного ставлення до України, а також нав’язування визначених принципів віросповідання», - повідомляє омбудсмен.

 

За її словами, на окупованій частині Луганської області на сьогодні функціонують 33 кадетських класи, де посилено вивчаються предмети військової підготовки та російського православ'я, а учні зобов'язані носити військово-кадетську форму.

 

«Дії окупаційної адміністрації порушують права дітей, закріплені у статті 8 Конвенції ООН про права дитини, якою передбачено збереження індивідуальності, включаючи громадянство, ім'я та сімейні зв'язки, та не допускається протизаконне втручання, а також у статті 29 Конвенції, згідно з якою освіта дитини має бути спрямована на підготовку дитини до свідомого життя у вільному суспільстві в дусі розуміння, миру, терпимості», - зазначає пані Денісова.

 

Окупанти також провадять політику, спрямовану на викорінення будь-яких форм віросповідання, окрім православного, що підпорядковується Московському патріархату. Зокрема, вони заборонили школярам носити релігійний одяг та релігійні атрибути.

 

Омбудсмен додає, що так званий десантно-патріотичний клуб «Барс» здійснює військове виховання дітей та молоді у віці від 5 до 20 років на тимчасово окупованій території Луганської області. У червні-липні відбулися перша та друга зміни військово-патріотичних «Георгиевских сборов».

 

Уповноважена уточнила, що це питання підіймалося нею під час зустрічі із заступником генпрокурора Гюндузом Мамедовим, за результатами якої було досягнуто домовленості про обмін інформацією про факти порушень прав людини.

 

Також окупантами вживаються заходи щодо викорінення в школах української мови.

 

«У зв’язку зі змінами, внесеними до так званої конституції та закону «Про освіту» так званої «ЛНР», якими визначено, що єдиною державною мовою на території тимчасово окупованої Луганської області є російська, українська мова та література були виключені із базової частини планів загальноосвітніх закладів на 2020-2021 навчальний рік. Вивчення української мови в закладах освіти можливо лише факультативно», - пояснила Денісова.

 

Як повідомляла "УМ", слідчі СБУ завершили досудове розслідування щодо керівника "військово-патріотичного клубу" "Амазонки" на тимчасово окупованій території Донеччини, який готував підлітків для поповнення терористичних угруповань так званої "ДНР"