Видача паспортів РФ для жителів ОРДЛО є шовінізмом – МЗС України

11:49, 27.06.2021
Видача паспортів РФ для жителів ОРДЛО є шовінізмом – МЗС України

Російська паспортизація – це випробуваний засіб поширення шовіністичної ідеології "русского міра".

МЗС України вважає дії Росії по видачі паспортів РФ українцям на окупованих територіях Донбасу поширенням шовіністичної ідеології «русского міра» в цьому регіоні.

 

Як повідомляє Україна молода, про це заявив в коментарі українським ЗМІ речник МЗС України Олег Ніколенко у неділю.

 

Тим самим українські дипломати відреагували на провокаційні дії і заяви Москви.

 

Зокрема, напередодні представниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що "логіку і претензії" президента України Володимира Зеленського в питанні роздачі російських паспортів мешканцям ОРДЛО "зрозуміти важко".

 

За її словами, надання жителям Донбасу російського громадянства нібито є "вимушеним гуманітарним заходом".

 

У відповідь на це українське МЗС заявило, що "можна лише поспівчувати МЗС Російської Федерації, якому "важко зрозуміти" наслідки деструктивної російської політики".

 

Пан Ніколенко наголосив, що російська паспортизація – це випробуваний засіб поширення шовіністичної ідеології "русского міра", а також елемент російських гібридних тактик проти сусідніх держав – під виглядом "захисту російських співвітчизників" війська Росії окупували частини територій Грузії та України, російські спецслужби безперестанку втручаються у внутрішні справи країн Балтії.

 

За даними українського МЗС, за два роки понад пів мільйона мешканців окупованих районів Луганської та Донецької областей отримали російські паспорти.

 

"Таким кроком Росія свідомо руйнує Мінські домовленості, логіка яких полягає у відновленні суверенітету України та мирній реінтеграції тимчасово окупованих територій. Натомість, російська сторона продовжує закріплювати результати своєї окупації, затягує контрольовані нею українські території в свій політичний, економічний, електоральний, соціальний та культурний простір.

 

У таких умовах галасливі заклики російських посадовців про нібито небажання України досягти прогресу в Мінському процесі виглядає особливо цинічними і такими, що не мають нічого спільного з реальністю", - наголосив речник МЗС України.

 

Українські дипломати вважають, що міжнародна спільнота має жорсткіше відреагувати на роздачу російських паспортів на Донбасі, оскільки навіть після його реінтеграції Росія буде намагатися розіграти "карту російського громадянства" і фактично, це - російська бомба сповільненої дії.

 

Як повідомляла «УМ», міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає помилкою недостатньо жорстку реакцію союзників України на роздавання Росією паспортів жителям ОРДЛО.

 

24 червня президент Володимир Зеленський заявив, що Росія не дотримується логіки Мінських домовленостей, видаючи населенню тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей російські паспорти.