Ветерана АТО Пекельного після підозри у вбивстві підтримали побратими з 80-ї бригади

12:21, 07.05.2021
Ветерана АТО Пекельного після підозри у вбивстві підтримали побратими з 80-ї бригади

Андрій Пекельний під час служби на передовій. (Фото 80-ї бригади)

Колектив 80-ї окремої десантно-штурмової бригади оголосив про підтримку підозрюваного в умисному вбивстві ветерана АТО Андрія Пекельного, який захищався від п'ятьох нападників у власному будинку на Тернопільщині і одного з них смертельно поранив ножем.

 

Як повідомляє Україна молода, про підтримку Пекельного Командування підрозділу оголосило на сторінці 80-ї окремої десантно-штурмової бригади у Facebook  у п’ятницю.

 

Йдеться про подію, яка сталася 2 травня 2021 року за участю колишнього військовослужбовця бригади Андрія Пекельного.

 

«Колектив бригади висловлює підтримку Андрію, адже кожен має право на самооборону та захист свого житла. Виступаємо за законність та чесне і справедливе розслідування справи», - наголошується у позиції Командування 80-ї бригади.

 

Відзначається, що у 2018-2019 роках Пекельний в складі 80-ї окремої десантно-штурмової бригади виконував завдання в районі проведення ООС.

 

Командир підрозділу, в якому проходив службу Пекельний, а також співслужбовці характеризують його, як "виконавчого, відповідального, грамотного та дисциплінованого військовослужбовця, який являвся прикладом для своїх побратимів, не мав шкідливих звичок, всі поставлені завдання виконував вчасно та якісно, жодних зауважень під час служби до нього не було, в колективі користувався авторитетом та повагою".

 

                                              Андрій Пекельний біля власного будинку після нападу. 

 

Водночас, сам підозрюваний ветеран каже, що взяв ножа, щоб налякати компанію  нападників, які прийшли до нього додому в селі Глещава Тернопільскої області. Однак один з нападників – Володимир Воробець – накинувся на Пекельного з кулаками попри ніж, і був смертельно поранений.

 

За словами 24-річного Пекельного, на дискотеці його штовхнув хлопець із сусіднього села Іванівка. На це він зробив зауваження – що "тут також люди стоять, і щоб він дивився, куди йде". Хлопець  у відповідь накинувся на Пекельного з кулаками. За його словами, вони "пошарпалися".

 

Пекельний почав тікати, щоб уникнути подальшого конфлікту, і помітив, що його переслідують п’ятеро незнайомців, серед них – і хлопець з дискотеки. За його словами, вони навмисно бігли за ним, бо не місцеві і не знали, де він живе.

 

П’ятеро молодиків забігли на подвір’я, почали бити руками по вікнах, копали стіни, а пізніше зірвали дверну клямку. У будинку, окрім Пекельного, була мама. Вона страждає на психологічні розлади та має інвалідність. За словами Пекельного, вона дуже злякалася і почала кричати.

 

Тому він вирішив вийти з будинку прогнати нападників. З собою Пекельний узяв ніж, щоб налякати, і демонстративно показав його.

 

"Я вийшов, демонстративно показав їм ніж. Я думав, що це їх спинить, налякає і вони просто втечуть, бо адекватні люди, навіть п’яні, якщо бачать ніж, то мають втікати. Це мало їх спонукати покинути їх моє подвір’я, але Володимир знову накинувся на мене з кулаками, коли я вже був з ножем. Я у відповідь вдарив його ножем. Мені дуже шкода, що так сталося, мені шкода, бо, звичайно, це померла людина", - сказав Пекельний у коментарі виданню Zaxid.net.

 

Зазначається, що Володимир Воробець одразу кинувся тікати, перескочив паркан, застрибнув у квітник, а потім звідти вибіг на вулицю. Разом з іншими нападниками хлопець пробіг ще 300 метрів, аж потім зупинився. Зі слів Пекельного, вони стояли разом і близько 15-ти хвилин про щось розмовляли. Потім, коли Володимир почав непритомніти, то його друзі намагалися його занести до легкового автомобіля, аби поїхати назустріч медикам.

 

В той час Пекельний уже подзвонив до поліції і повідомив, що хлопці з сусіднього села напали на нього, і можливо готують ще один напад. Також Пекельний попросив викликати швидку допомогу і повідомив про одного пораненого, однак медики тільки констатували факт смерті Воробця.

 

Наразі Пекельний перебуває під цілодобовим домашнім арештом у Глещаві на Тернопільщині.

 

Ветерану АТО інкримінують умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони, йому оголосили підозру згідно статті 118 ККУ. 

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який дізнався про резонансний випадок самооборони, назвав пред’явлення підозри передчасним та необґрунтованим і розпорядився передати справу Пекельного для об’єктивного розслідування до Головного слідчого управління Нацполіції.