День піхоти: Зеленський і Таран привітали бійців

12:43, 06.05.2021
День піхоти: Зеленський і Таран привітали бійців

День піхоти в Україні відзначають 6 травня. (Фото Міноборони)

Володимир Зеленський привітав з професійним святом військовослужбовців-піхотинців і відзначив стійкість, мужність і відвагу піхотинців, вшанував пам'ять полеглих і подякував бійцям за самовіддану службу.

 

Як інформує УМ, вітання опубліковане на сайті Міністерства оборони України.

 

Глава держави зазначив, що піхотинці виділяються фізичною і психологічною витривалістю, стійкістю і здатністю діяти в надскладних умовах сучасної війни.

 

«Загартовані в боях українські воїни-піхотинці вміють тримати удар, щодня демонструють непереможний характер, відвагу і мужність, доводять, що їхня воля до перемоги - непереборна. І сьогодні, в день свого професійного свята, ви продовжуєте впевнено протистояти ворогові, даєте гідну відсіч російському агресору на Сході України», - мовиться в повідомленні.

 

Також він подякував військовослужбовцям та ветеранам піхоти «за самовіддане виконання службових обов'язків, мужність, героїзм і вагомий внесок у спільну справу оборони України».

 

А міністр оборони Андрій Таран у своєму привітанні наголосив:

 

«Піхота — стрій, в якому бійцю важливо відчувати підтримку «зліва, справа і з тилу». Такий стрій незламний. Плече піхотинця — це граніт, на який може обпертися інший піхотинець, перетворивши нашу оборону у неприступну фортецю. Дух піхотинця — це вільний сокіл, який стрімголов летить на ворога, руйнуючи злочинні плани. Кожна наша механізована, мотопіхотна, гірсько-штурмова і гірсько-піхотна бригада, батальйон — це легендарна військова частина. У горнилі російсько-української війни народились нові піхотні частини, які сьогодні мають солідний бойовий шлях».

 

«Піхота – бойова міць українського війська. Піхота – це тримати удар і дати відсіч ворогу. Піхота – це важко, але воно того варте», - додають у Міноборони.

 

Додамо, що напередодні Дня піхоти, командувач Сухопутними військами генерал-полковник Олександр Сирський підписав наказ про нагородження грошовими преміями 35 військовослужбовців Сухопутних військ, які отримали поранення в 2021 році.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Ініціаторами запровадження такого професійного свята стали волонтери і ветерани-піхотинці. Згодом це питання дійшло до Міністерства оборони, Генерального штабу та штабу командування Сухопутних військ. Це питання обговорювали історики та військові з різних куточків України. У результаті сформувався перелік історичних дат, коли українська піхота відіграла важливу історичну роль.

 

Спочатку датою свята для піхотинців розглядався вересень-жовтень, але ці осінні місяці і без того переповнені військово-професійними святами (День танкіста, День військової розвідки тощо),

 

А 6 травня було обрано не випадково. Так, 6 травня 1648 року завершилася перша переможна битва Національної визвольної боротьби під проводом Богдана Хмельницького на Жовтих Водах. І ключову роль у цій битві відіграла козацька піхота. Також саме 6 травня, але 1920 року, успішно завершився 6-місячний зимовий рейд української армії тилами спочатку білогвардійських, а потім і червоноармійських військ. Цей похід має для українського війська символічне значення, адже він розпочався 6 грудня (зараз це День Збройних сил України), а завершився 6 травня.

 

До того ж, на 6 травня припадає велике релігійне свято - День Юрія Змієборця - одного з покровителів українського війська. В Україні цей святий переважно зображується у вигляді кінного вершника, який списом проштрикує змія. Але на прапорах козацького війська Юрія Змієборця зображували як пішого воїна.