Ексречник Чорновола Дмитро Понамарчук помер у віці 58 років

13:43, 13.03.2021
Ексречник Чорновола Дмитро Понамарчук помер у віці 58 років

Дмитро Понамарчук помер після тривалої хвороби у віці 58 років. (Фото з ФБ-сторінки Дмитра Понамарчука)

Відомий журналіст і громадський діяч, колишній прессекретар В’ячеслава Чорновола Дмитро Понамарчук помер після тривалої хвороби у віці 58 років у п’ятницю.

 

Останнім часом його доглядав син Славко.

 

Як інформує Україна молода, про смерть Понамарчука повідомила його колишня дружина Олена Бондаренко.

 

“Сьогодні уночі помер батько мого сина – Дмитро Понамарчук. Не висловлюйте співчуття мені, під час тривалої хвороби Дмитра його доглядав Славко”, – написала вона.

 

За її словами, підтримати Славка можна через сторінку/месенджер Дмитра Понамарчука та за телефоном 095 21 96 027.

 

«Славкові потрібна підтримка. Дмитрові світла пам'ять», - додала пані Бондаренко.

 

 

Дмитро Понамарчук народився 13 липня 1962 року в Донецьку. Починаючи з 1991 року був прессекретарем В’ячеслава Чорновола, ще коли той був народним депутатом І скликання і кандидатом у президенти України.

 

 

Також Понамарчук очолював інформаційну агенцію “Рух-прес” та відділ політики в рухівській газеті “Час/Тіме”.

 

У 1995-1996 роках Понамарчук зробив серію телеінтерв’ю – автобіографічних спогадів Леха Валенси, Станіслава Шушкевича, Вітаутаса Ландсбергіса та інших визначних діячів у рамках міжнародного проекту “Усна історія незалежної України”.

 

У 1996 році за завданням Чорновола таємно вивіз із Білорусі в Україну лідера Білоруського народного фронту Зенона Позняка, на якого полював лукашенківський КГБ.

 

25 березня 1999 року Понамарчук був в одному авто з В’ячеславом Чорноволом, коли той загинув в автокатастрофі на Київщині. Речник спав на задньому сидінні “Тойоти”, коли та врізалася в КамАЗ, зазнав важких травм, але вижив. Після трагедії Понамарчук заснував Фонд вільних журналістів імені В’ячеслава Чорновола.

 

 

Після смерті Чорновола Дмитро Понамарчук регулярно співпрацював з Віктором Медведчуком, а також Партією регіонів.

 

Тож не дивно, що у 2004 році Понамарчук підтримав владного кандидата в президенти Віктора Януковича, опонував Помаранчевій революції, видав п’ять критичних книжок про Ющенка. У 2007 році – брав участь у акціях “регіоналів” проти Блоку Юлії Тимошенко. А на президентських виборах 2010 року керував пресцентром Януковича.