Благо українцiв понад усе: як «рухівці» відзначили 82-рiччя В’ячеслава Чорновола

27.12.2019
Благо українцiв понад усе: як «рухівці» відзначили 82-рiччя В’ячеслава Чорновола

(Архiвне фото.)

«Держава — це ми» — цю фразу сказав В’ячеслав Чорновіл, Герой України, який загинув у боротьбі за Незалежність та процвітання українського народу.
 
Справді, українці, проявивши політичну сліпоту і не проголосувавши на президентських виборах за В. Чорновола — кандидата в президенти України, сьогодні повними пригорщами вигрібають помсту історії.
 
21 грудня 2019 року в Кримському домі можна було прочитати багато пророчих висловів В. Чорновола. 24 грудня 2019 року йому 82. Поважний вік.
 
Однак, враховуючи те, що багато побратимів та соратників Чорновола прийшли до Кримського дому згадати В’ячеслава Максимовича, не виключено, що й Чорновіл спокійно (чи буремно, з огляду на темп його життя) дожив би до свого дня народження, якби не вбивство вночі на трасі Бориспіль — Золотоноша. 
 
Шанувальники В. Чорновола відвідали виставку унікальних світлин iз В’ячеславом Максимовичем та його пророчих висловів. Стали учасниками «круглого столу» за участі соратників Чорновола, який вів прессекретар В’ячеслава Максимовича Дмитро Понамарчук.
 
Побували на прем’єрі тизеру фільму про Чорновола «Держава — це я» авторки Андріяни Білої та режисера Станіслава Литвинова.
 
«Якою смертю ви хотіли би померти?» — запитав у Чорновола у середині 90-х під час політшоу «П’ятий кут» («Студія «1+1») В’ячеслав Піховшек.
 
«Несподівано. Відразу. На ходу!» — відповів В’ячеслав Максимович. І вкотре пророче. Так і сталося. Він помер на ходу. На швидкості. 25 березня 1999 року загинув у підлаштованій автокатастрофі, поспішаючи з Кропивницького до Києва з чергової зустрічі з виборцями.
 
...2019 рік. 20 років, як немає Чорновола. Чи шкодує українська нація за своїм лідером, що не довірилася йому, що не обрала президентом, як обрали сусідні країни однодумців Чорновола: поляки в Польщі — Леха Валенсу, чехи в Чехії — Вацлава Ґавела.
 
Ці країни змогли розірвати колоніальні пута. Їм вдалося здійснити реформи. Вони пішли вперед і обігнали Україну. То чи шкодують українці про той свій НЕ вибір Чорновола. Так, українці шкодують. Це часто можна почути з розмов пересічних громадян.
 
А чи зробила українська нація висновки? Ні, не зробила. Світоглядно подібних Чорноволу українська нація так і не обирає на найвищий державний пост. Через це історія знову й знову повертає українців до старту 1991-го. 
 
Знову й знову тицяє носом у невиконане. Українська нація знову й знову ходить по колу, ніби у фільмі «День бабака», а в цей час «старший брат» накидає зверху липучу колоніальну павутину. Обплутує свою жертву все новим, сучаснішим, вигадливішим плетивом, з якого важко виборсатися. Запускає все глибше свої пазурі. 
 
2019 року Народний рух України — політична сила, яку 1989 року створив разом з іншими побратимами В’ячеслав Чорновіл і яка виборола 1991-го Незалежність, — відзначив 30-літній ювілей.