ОАСК скасував новий український правопис

13:50, 28.01.2021
ОАСК скасував новий український правопис

ОАСК скасував постанову уряду про затвердження українського правопису.

Окружний адміністративний суд скасував постанову уряду № 437 від 22 травня 2019 року про "Питання українського правопису".

 

Як інформує УМ, про це повідомив один із позивачів - голова громадської організації "Правова держава" Ростислав Кравець на своїй сторінці у Facebook.

 

“Тільки що ОАСК скасував постанову про затвердження українського правопису за нашим позовом. Трохи пізніше пришлю резулятивну частину”, — написав Кравець.

 

Нова редакція “Українського правопису” набрала чинності 3 червня 2019 року. Після цього Міністерство освіти і науки опублікувало остаточну версію нової редакції “українського правопису”.

 

Як написав на своїй сторінці у фейсбуці херсонський адвокат Дмитро Ільченко, підставою позову було те, що уряд не мав компетенцією змінювати правопис.

 

"Це той самий правопис, в якому запроваджують "павзу", "Атени", "проєкт" та Марта замість Марфи. Підставою позову було те, що уряд не має права змінювати правопи. Окрім того, під час розгляду з'ясувалося, що мовна комісія мала суттєві суперечки та не розробляла правопис саме в тій редакції, в якій він був затверджений урядом. Тобто в наш правопис вносилися зміни, фактичо, на колінах", - написав Ільченко.

 

За словами адвоката, уряд може подати апеляцію. І лише тоді ухвалу суду можуть застосувати. "Рішення вступає в силу після його апеляційного перегляду – якщо КМУ подасть апеляцію", – додав Ільченко.

 

У новій редакції правопису уряд пропонував цілу низку змін, наприклад, писати російські прізвища із закінченням — ой через ий (Трубецькой — Трубецький, Крутой — Крутий). Виняток тільки Лев Толстой.

 

Окружний адміністративний суд Києва об’єднав в одне провадження дві справи щодо оскарження нової редакції правопису та призначив до розгляду по суті.

 

Перед цим позивачка звернулася до суду в інтересах своєї доньки — учениці 7-го класу — та просить суд визнати протиправною та нечинною постанову Кабінету міністрів України № 437 від 22 травня 2019 року про “Питання українського правопису”.

 

Також до Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов ще один позов до Кабінету Міністрів України щодо визнання незаконною та скасування постанови уряду № 437 від 22 травня 2019 року, якою було затверджено український правопис у новій редакції. Позивачем виступає ГО “Правова держава”.

 

Як повідомляла «УМ», днями за позовом одіозного юриста Портнова ОАСК заборонив відзначати пам’ять українських героїв та видатних історичних постатей, а також вимагає переглянути героїзацію євромайданівців.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий український правопис не перевірятимуть на ЗНО найближчі п'ять років